Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezetek a kerthelyiségben

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 28. 8:56

A 16. héten, azaz április 18–24. között 82 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 27 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 710 bejelentést kaptak.

Április 18-án a főváros XI. kerületéből kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint az Albert utcában található óvoda udvarán, földmunkák közben, világháborús lőszert találtak a munkások. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a földből egy 7,62 milliméteres, Mauser lőszer került elő, melyet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Április 21-én a Somogy megyei Mesztegnyőre hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel a Vörösmarty utcában, az árokparton, egy, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre bukkantak az arra járók. A 76 milliméteres repeszlőszert a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállította el a helyszínről, majd a közelben kijelölt helyen felrobbantotta.

Ugyanezen a napon Győrött, az ipari parkban is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Építkezés közben egy 40 milliméteres légvédelmi repeszgránát került elő a földből, melyet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

Április 22-én Budapest XIV. kerületébe, a Stefánia út és a Hungária körút sarkára kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az egyik szórakozóhely kerthelyiségében, földmunkák közben világháborús robbanószerkezeteket találtak a munkások. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a helyszín átvizsgálása során egy 80 milliméteres, olasz gyártmányú aknavetőgránátra, egy 76 milliméteres légvédelmi repeszgránátra, egy 42M kézigránátra, valamint tíz darab, 8 milliméteres PV-lőszerre bukkant. A tűzszerészek a veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon a főváros XII. kerületébe is riasztották a tűzszerészeket, mivel az Országos Onkológiai Intézet udvarán, földmunkák közben egy szovjet gyártmányú, 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A szerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 23-án a Pest megyei Szigetszentmiklóson, a Cserkesz utcában található egyik családi ház udvarán világháborús kézigránátot találtak – kapták a bejelentést a tűzszerészek. A helyszínen kiderült, hogy gránát nem tartalmaz robbanóanyagot, így a szaknyelven nem robbanó testnek nevezett szerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.