Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama átrendezi biztonsági csapatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 28. 9:31

Barack Obama amerikai elnök átalakítja biztonsági csapatát: a védelmi minisztérium irányítását a Központi Hírszerző Ügynökség eddigi igazgatója, Leon Panetta veszi át, akit a CIA élén David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők jelenlegi parancsnoka vált fel – jelentette szerdán az amerikai média. Obama a személycseréket – amelyeket még meg kell erősítenie a szenátusnak is – április 28-án, csütörtökön fogja bejelenteni – írta a The Washington Post, amely a The New York Times című laptársával együtt már a hónap elején hírt adott a várható új kinevezésekről.

A 72 éves Panetta a 67 éves Robert Gates utóda lesz a védelmi minisztérium élén, aki már George W. Bush elnöksége óta tölti be ezt a tisztséget. Gates már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy idén nyugállományba vonul. Petraeus utóda Afganisztánban a Központi Parancsnokság eddigi helyettes főnöke, John Allen altábornagy lesz.

Fehér házi illetékesek nem kívánták kommentálni a sajtóértesüléseket.

Panetta, akit Obama 2009 februárjában nevezett ki a CIA igazgatójának, hosszú demokrata karriert tudhat maga mögött. Kalifornia képviselőjeként 17 éven át volt a washingtoni képviselőház tagja, a költségvetési bizottság elnökeként a 90-es években szerepe volt a szövetségi költségvetés deficitjének csökkentésében. A CIA főnökeként a korábbinál nagyobb szerepet adott a pilóta nélküli repülőgépeknek, az úgynevezett drónoknak feltételezett fegyveres lázadók likvidálásában Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi területein. Kémfőnökként több mint 30 országba utazott el. Bill Clinton elnöksége idején más megbízatások mellett egy időben a Fehér Ház kabinetfőnöke is volt.

Az 58 éves David Petraeus, az Irakban sikerrel alkalmazott amerikai stratégia kovácsa, akit a Pentagon folyosóin „Dávid királyként" emlegetnek, tavaly nyáron váltotta Stanley McChrystal tábornokot a 140 ezer főnyi afganisztáni koalíciós erő (ISAF) élén. Nemzedéke legtehetségesebb tábornokának tartják, a szenátus tavaly egyhangúlag szavazta meg kinevezését.

A The Washington Post szerint változás lesz a kabuli amerikai képviselet élén is: az amerikai diplomácia egyik „csillagának" tartott Ryan Crocker lép a jelenlegi nagykövet, Karl Eikenberry helyére. Crocker bagdadi nagykövet volt 2007 és 2009 között, és úgy tartják, hogy Petraeus tábornokkal együtt neki köszönhető a közel-keleti ország biztonsági helyzetében beállt javulás.