Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások az azeri-örmény határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 14. 12:58

Az örmény védelmi minisztérium közleménye szerint szeptember 14-én, szerdán újabb összecsapások voltak az örmény-azeri határon, egy nappal azt követően, hogy csaknem száz katona vesztette életét a Hegyi-Karabah térségében kirobbant harcokban.

Az örmény védelmi tárca tájékoztatása szerint az azeri hadsereg tüzérséget, aknavetőt és kézifegyvereket használt a szerda reggeli támadásban. Mint írták: a határon továbbra is feszült a helyzet, és megismételték, hogy Azerbajdzsán indított támadást Örményország szuverén területe ellen. A keddi harcokban a jelentések szerint 49 örmény és 50 azeri katona vesztette életét. Baku Jerevánt tette felelőssé a feszültségért. Az orosz külügyminisztérium kedden arra szólította fel a szemben álló két felet, hogy „tartózkodjanak a további eszkalációtól, és tanúsítsanak önmérsékletet”.

António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak sürgette a feleket, hogy tegyenek azonnali lépéseket a feszültség enyhítésére, párbeszéd útján oldják meg a felmerült problémákat, és tartsák be a korábbi megállapodásokat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdára zárt körű konzultációt tűzött ki a kiújult harcokról.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek az összetűzések.