Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb pokoli út a végtelenbe

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. augusztus 21. 9:52

Ismét útnak indult a konvoj Baghlan tartomány északkeleti részébe, azokba a távoli járásokba, ahová csak ritkán jutnak el a katonák. A három hegyvidéki járás, Guzorgah-e Nur, Fereng Gharo, és Khost Wa Fereng most is ámulatba ejtette az arra járókat a természeti szépségeivel, ugyanakkor ezek a vadregényes tájak meg is nehezítették a közlekedést.

A művelet találóan kapta a LONG TRIP elnevezést, mivel a kb. 165 kilométer távolságot a rossz útviszonyoknak köszönhetően 11-12 óra hossza alatt sikerült megtenni.

„Áprilishoz képest az utak sokkal nehezebben járhatóak voltak. Megemelkedett a folyók vízállása, ami akkor okozott igazán nagy kihívást, amikor folyómedrekben kellett végigmennünk. A helyzetet tovább bonyolította, hogy nemcsak nappal, hanem este is vezettünk, amikor nagyon rosszul láttuk az utat, a sziklákat és a vizet. Most legalább nem volt hó, de éjszaka 10 fokra is lesüllyedt a hőmérséklet, ami elég nagy különbség a nappali 40-50 fokhoz képest" – mesélte az egyik gépjárművezető.

Az MH PRT katonái először áprilisban látogattak erre a területre. Felvették a kapcsolatot a járások vezetőivel, rendőrfőnökeivel, iskolaigazgatóival, megismerkedtek a hegyvidék sajátosságaival, az itt élő emberek mindennapi életével. A helyi vezetőkkel közösen felmérték a fejlesztési lehetőségeket, és rengeteg kérelmet gyűjtöttek össze, amivel az MH PRT támogatni fogja a lakosságot.

„A helyi vezetők és a lakosság egyaránt örült a látogatásunknak, barátságosan fogadtak. A legutóbbi alkalommal élelmiszert osztottunk, ami a hosszú tél utáni éhínségben a legnagyobb segítségnek számított. Fereng Gharo rendőrfőnöke is kiemelte, hogy nagyon jókor jött a segítség, és nagyon pozitív vélemény alakult ki a magyar katonákról" – mondta az összekötő csoport parancsnoka.

Ez év augusztus 9-én érkezett el az idő arra, hogy az MH PRT katonái másodszorra is visszatérjenek a távoli tartományokba, és a leadott igények alapján előkészített segélyeket kiosszák a járásokban. A kormányzati hivatalokat asztalokkal és székekkel, a rendőrséget szögesdrótokkal, takarókkal és kályhákkal, az iskolákat sátrakkal, táblákkal, krétákkal, tollakkal és színes ceruzákkal, a települések lakóit pedig meleg ruhákkal, baseball sapkákkal, bögrékkel és vízforralókkal segítette az MH PRT.

Az MH PRT CIMIC részlege ezekben a távoli körzetekben is indított középtávú projecteket. Khost Wa Fereng járás két településén, Mulmban és Togh Ghadában két iskola építése van folyamatban, Talek faluban (Guzogah-e Nur) egy iskolát körülvevő fal fog felépülni, Dast Khasa faluban (Fereng Gharo) pedig egy kút és egy ehhez kapcsolódó vízvezeték kerül kiépítésre.

„Másnapra az osztás közben akkora porvihar keveredett, hogy majd lefújt minket a hegyről" – jegyezte meg az összekötő csoport parancsnok helyettese.

Az itt élő emberek nagyon szegények, de a tartomány többi járásához képest mégis jobb helyzetben vannak, mert a tiszta hegyi patakok elegendő ivóvizet biztosítanak számukra, és a mezőgazdaságban is jut elegendő víz az öntözésre.

Az egész tartományra jellemző az elmúlt évszázadok és a jelen kor kultúrájának sajátos ötvözete: az emberek még mindig középkori eszközökkel és módszerekkel dolgoznak, például találkozhatunk faekével, kovácsműhellyel, kőkalapáccsal, ugyanakkor majdnem minden ház tetején találhatunk műholdas antennát és sokaknál látni műholdas rádiótelefont is.

„Szembetűnő volt, hogy ebben a térségben nem látni felborult és kiégett harckocsi roncsokat, mint Baghlan tartomány más vidékein. Ezek a helyek nem őrzik az előző háborúk emlékeit, az emberek békében élnek, szorgalmasan dolgoznak, barátságosan köszöntik az arrafelé járó idegeneket" – mondta az egyik biztosító katona.

A három távoli járás támogatása továbbra is folytatódik, a tavaszi árvizek után partszakasz rekonstrukciót, valamint az utak és a folyómedrek megerősítését kérték a helyi vezetők az MH PRT-tól. A konvoj elbúcsúzott a hegyvidéki járásoktól, hiszen legközelebb már a következő váltás fog látogatást tenni a térségben.