Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb szankciók Irán ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 3. 8:28

Alig egy hónapon belül immár másodszor léptetett életbe Irán elleni szankciókat a japán kormány. A pénteki tokiói lapok arról számoltak be, hogy Naoto Kan miniszterelnök kormánya az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1929-es számú határozatának megfelelően pótlólagos büntetőintézkedéseket fogadott el Teheránnal szemben.

Irán ellentmondásos nukleáris programja miatt a kormány úgy döntött, hogy befagyasztja az iráni nukleáris programhoz kötődő cégek, illetve személyek számláit, továbbá szigorúan ellenőriz mindenfajta pénzügyi tranzakciót. A japán döntés a sajtó szerint mintegy negyven iráni
vállalatot, továbbá az iráni nukleáris szektor egyik illetékesét érinti.

Tokió augusztus elején már szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben.

A Biztonsági Tanács az állítólagos iráni atomfegyverkezés miatt idén júniusban döntött Teherán-ellenes szankciókról. Ennek nyomán az Egyesült Államok, az Európai Unió, továbbá Kanada és Ausztrália egyoldalú szankciókat léptetett életbe. Japán első körben augusztusban csatlakozott az említett országokhoz.

A büntetőintézkedések általánosságban a befektetések korlátozását, valamint annak megakadályozását célozzák, hogy Irán nyugati olajfinomító-technológiához jusson.

A japán újságok az újabb szankciók kapcsán egy hét pontból álló intézkedéscsomagról írtak. Egyben hangsúlyozták: Tokió demonstrálni kívánta, hogy ezen a téren is szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal.