Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok vállalták a lahori merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 3. 8:20

A pakisztáni tálibok jelentkeztek pénteken a síiták ellen Lahorban két nappal korábban elkövetett hármas merénylet elkövetőiként. Szóvivőjük, Kari Huszein Mehszúd telefonon közölte a brit hírügynökséggel, hogy „ártatlan szunniták halálát bosszulták meg” a támadással.

A robbantások halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint 33, a sebesülteké pedig több mint 280 – közölték a hatóságok.

A síita vallási kisebbség tagjai vallásuk legfőbb szentjére, Alira emlékeztek, s hagyományos gyászmenetükben, amelyben 35 ezren vettek részt, három robbanás történt. Először egy időzített robbanószerkezet lépett működésbe, majd pár perces eltéréssel két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

Az elmúlt években a szunnita szélsőségesek rendszeresen követtek el terrortámadásokat a síita, valamint más iszlám irányzatok tagjai ellen. A szélsőségesek hisznek abban, hogy elfogadható, sőt tiszteletet érdemlő az, ha más vallások híveit meggyilkolják.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel és a tálibokkal szövetséges szunnita szélsőségesek arra is törekszenek, hogy támadásaikkal destabilizálják az amerikai támogatást élvező pakisztáni kormányt. Pakisztán északi részén, az afgán határ közelében táborokat hoztak létre, ahol a támadásokat kitervelik, illetve embereiket kiképzik.

Címkékrobbantás