Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tálib akció

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 30. 9:39

Tálib lázadók lerohantak és elfoglaltak egy körzetet az északkelet-afganisztáni Nurisztán tartományban – közölte kedden a helyi kormányzó szóvivője. Mohammad Zarin szerint hajnal előtt több száz tálib hatolt be a tartomány Vajgal körzetébe, és a rendőrökkel folytatott rövid harc után hatalmukba kerítette a területet. A kormánycsapatok arra készülnek, hogy ellentámadást indítsanak, és visszavegyék a körzetet – tette hozzá.

A tálibok szóvivője, Zabihulla Mudzsahid a sajtónak elektronikus postán küldött üzenetében közölte, hogy az iszlamista fegyveresek kitűzték a zászlót a körzet központja felett, és 12 rendőrt fogságba ejtettek, továbbá fegyvereket és lőszert zsákmányoltak. Mudzsahid szerint ez azt bizonyítja, hogy David Petraeus amerikai tábornok, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők parancsnoka tévesen állította, miszerint a NATO-csapatok sikereket értek el a tálibokkal és más lázadókkal szemben.

Hírügynökségi értékelések szerint a tálib akció is arról tanúskodik, hogy Afganisztán északi és keleti részén romlik a biztonsági helyzet, a tálibok pedig tavaszi offenzívára készülnek a koalíciós katonák és az afgán biztonsági erők ellen.