Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tálib támadás Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 17. 13:54

Autóba helyezett pokolgépet robbantott fel csütörtök reggel egy öngyilkos merénylő Afganisztánban az egyik kerületi rendőrkapitányság épülete előtt. A merényletben négy rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. A NATO egy újabb katonája haláláról számolt be.

Az Afganisztán délkeleti részén, Ghazni tartományban történt pokolgépes merénylet elkövetőjeként a tálibok jelentkeztek. Szóvivőjük, Zabiullah Mudzsahid elmondta, hogy az akció végrehajtásához a merénylő egy lopott rendőrségi járművet használt fel.

Egy rendőrparancsnok beszámolt arról, hogy emberei tüzet nyitottak az épület felé közeledő kocsira, még mielőtt a robbantás megtörtént.

A NATO közölte csütörtökön, hogy egyik katonája pokolgépes merényletben életét vesztette Afganisztán déli részén, de pontosabban nem határozta meg, hogy hol, és azt sem, hogy mikor. A katona állampolgárságát szokás szerint nem közölték. Szerdán szintén beszámolt két katonája haláláról az észak-atlanti szervezet, kedden pedig négy elestéről, két britéről, egy amerikaiéról és egy lengyeléről. A iraki és az afganisztáni háborúban részt vevő külföldi erők veszteségeit számon tartó icasualties.org című honlap szerint idén január elseje óta 269 külföldi katona halt meg Afganisztánban, közülük 172 amerikai volt.

A tálibok váltságdíjat követelnek az afgán kormánytól egy még márciusban eltűntnek nyilvánított japán újságíróért – közölték csütörtökön az afgán biztonsági hatóságok. Az ország északi részén eltűnt Cuneoka Koszukéért több százezer dollárt kérnek a szélsőséges lázadók a hatóságok szerint.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő azonban tagadta, hogy közük lenne a japán sajtó munkatársának elrablásához.

Hamid Karzai afgán elnök, aki szerdán kezdte meg ötnapos hivatalos látogatását Japánban, az újságíró kiszabadításáról szóló tárgyalások felgyorsítását sürgette.

Az egyik tekintélyes japán napilap, a Mainicsi Simbun értesülése szerint Cuneoka jó egészségi állapotnak örvend, és jelenleg az afgán-tádzsik határ térségében, Kunduz tartományban tartják fogva.

1595903420