Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb teltházas zeneest a Stefánián

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. február 17. 12:44

„Leheletnyi muzsika” címmel adott nagysikerű fúvószenekari hangversenyt február 16-án a Magyar Honvédség Központi Zenekara a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében.

MH_Kozponti_Zenekari_Hangverseny_20230216_15 copy

Honvédségi és civil zenekedvelőkkel, helyőrségi zenekarok vezetőivel, tagjaival, a fellépők ismerőseivel és családtagjaival teltek meg a széksorok csütörtök este a Stefánia Palota színháztermében.

A Szabó Imre alezredes, karmester és Sárosi Péter őrnagy, karmesterhelyettes által vezényelt MH Központi Zenekar Händel „Tűzijáték-szvitjével” nyitotta meg a koncertet, majd magyar és külföldi szerzők műveit vegyesen játszotta. A publikum trombitára, klarinétra, eufóniumra, marimbára, harsonára, szaxofonra és tubára komponált zenedarabokban gyönyörködhetett – egy háromszáz évvel ezelőtti klasszikustól egy mai magyar zeneszerzőig, Szentpáli Rolandig eljutva (3 Dances). A három tánc megihlette a zenészeket, mert a fergeteges Stefániás zeneest hivatalos programján kívüli „trombita-show” alatt már maguk is táncot lejtettek a színpadon.

MH_Kozponti_Zenekari_Hangverseny_20230216_12 copy

A vendégek között volt egy személyesen érintett zeneszerző is. Balázs Árpádot a „Rapszódia marimbára és fúvószenekarra” című darabja után vastapssal köszöntötte a közönség, ő pedig nagyon boldogan sétált a színpadhoz a zenekarnak gratulálni. „Bebizonyosodott, hogy jó élő zeneszerzőnek lenni” – kommentálta a történteket Zelinka Tamás műsorközlő.

Az MH Központi Zenekarának játékát a koncert után Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója méltatta és elismerése jeléül ajándékot adott át az együttes karmesterének, Szabó Imre alezredesnek.