Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb területeket foglaltak el a tálibok

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 22. 11:00

A Pakisztán északnyugati részén fekvő Szvat-völgyet ellenőrző tálibok újabb körzet egy részét foglalták el Iszlámábádtól mintegy száz kilométernyire, dacára a kormánnyal kötött békemegállapodásnak – közölték szerdán a helyi hatóságok illetékesei, elítélve a terjeszkedést.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és a tálibokhoz kötődő iszlamista harcosok százai vonultak be a napokban a Szvattal szomszédos, a fővárostól 110 kilométerre lévő Buner körzetébe, s ott elfoglaltak hivatalos épületeteket, civil szervezetek székhelyeit és mecseteket – közölték név nélkül a helyi biztonsági erők tisztjei. A bevonulók úttorlaszokat emeltek stratégiai pontokon, hogy megerősítsék ellenőrzésüket – tették hozzá.

A tisztek szerint ugyanazokról van szó, akik februárban a – Szvat-völgyet is magába foglaló – szomszédos Malakand közigazgatási körzetben tűzszüneti megállapodást írtak alá a kormánnyal, majd ezt a múlt héten békeszerződéssé alakították át, cserébe azért, hogy iszlám bíróságokat létesíthessenek a területen.

A Szvat-völgyi tálibok akkor – a hadsereghez hasonlóan – ígéretet tettek a harcok beszüntetésére, de nem voltak hajlandók letenni a fegyvert, amint azt a kormány követelte. Egyik szóvivőjük még azt is hangoztatta, hogy folytatják harcukat a saría, az iszlám bíráskodás alkalmazásáért a Szvat-völgyön túl is, azután pedig az egész ország területén.

“A Szvat-völgyből érkezett tálibok fokozták járőrözéseiket Buner körzetében, betiltották a zenét a tömegközlekedési eszközökön, feldúlták civil szervezetek irodáit, és ellopták azok járműveit" – közölte telefonon Rasíd Hán, az Északnyugati Határtartomány kormányzatának egy magas rangú tisztviselője.