Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tüzérségi támadás Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 10. 10:49

Szakadatlanul lőtték a szíriai kormányerők május 9-én, szerdán a Damaszkuszhoz közel fekvő Duma városát, és megöltek egy civilt az északnyugati Idlíb tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A fővárostól 13 kilométerre északkeletre lévő Dumát, ahol lázadók sáncolták el magukat, napkelte óta lövi Bassár el-Aszad elnök hadseregének tüzérsége a londoni központú szervezet szerint. Magában Damaszkuszban rövid összecsapás zajlott le egy biztonsági őrjárat és felkelők között al-Majszat negyedben, de nem követelt áldozatot.

Idlíb tartomány Dzsiszr-as-Sugúr városa közelében egy civilt lelőttek és hármat megsebesítettek hajnalban a kormányerők.

A Törökországgal határos térségben a felkelés tavaly márciusi kezdete óta jelentős a lázadók jelenléte. Ugyanebben a tartományban, Ihszem faluban egy katonai úttorlaszt ért robbantásos támadás, amelyet heves tűzharc követett az OSDH beszámolója szerint. Lövések hallatszottak kora délelőtt a közép-szíriai Homsz több negyedében is.

Robbantásos merénylet célpontja volt délelőtt egy szíriai katonai teherautó a déli Deraa közelében, mindössze másodpercekkel azután, hogy az ENSZ-megfigyelők egy csapata haladt át ugyanott – közölte az AP hírügynökség tudósítója, aki az ENSZ-konvojjal utazott. Mint mondta, a detonáció után három szíriai katonát látott véresen elfutni a helyszínről, de későbbi hírek szerint hat katona sebesült meg. A katonai jármű ablakai betörtek, az ENSZ-konvojt – amellyel Robert Mood vezérőrnagy, a szíriai megfigyelő misszió vezetője is utazott – nem érte baj.

A keleti Deir-ez-Zór város al-Dzsúra negyedében, ahonnan szintén heves lövöldözésekről adtak hírt, két rendőr életét vesztette egy kora hajnali robbanásban. Ugyanabban a tartományban a katonák házkutatásokat tartottak és több embert őrizetbe vettek Szfeirában, al-Kuriében és al-Hiszánban az OSDH szerint. A központ beszámolt egy civil haláláról is asz-Szúrban: autójára fegyveresek tüzet nyitottak.

Az Asark al-Auszat című, londoni központú pánarab lap szerdai jelentése szerint Rijád al-Aszaad szíriai lázadóvezér a támadások felújításával fenyegetőzött, mert a kormány nem tartja magát a tűzszünethez. „Népünk azt követeli, hogy védjük meg, mivel a Biztonsági Tanács nem tesz komoly lépéseket, és ez lehetőséget ad a rezsimnek a további bűncselekményekre" – idézte az újság a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) vezetőjét.