Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tűzpárbaj a kambodzsai-thai határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 16. 8:08

Újabb összetűzések robbantak ki kedden Thaiföld és Kambodzsa határán, mindössze néhány órával azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tűzszünetre szólította fel a két országot. A thaiföldi hadsereg szóvivője közölte, hogy „a kambodzsaiak átdobtak a határon néhány kézigránátot reggel öt körül, mi pedig visszalőttünk”. Az incidensben egy thaiföldi katona megsebesült.

Egy, a vitatott határszakasz mellett szolgálatot teljesítő kambodzsai katona tagadta, hogy tűzpárbaj lett volna. „A thaiföldi katonák minden este átdobnak gránátokat" – mondta, azt állítva, hogy a kambodzsaiak nem szoktak válaszolni a provokációra.

A két délkelet-ázsiai állam között február elején újult ki az évek óta húzódó konfliktus, amelynek középpontjában egy vitatott határszakasz mentén található XI. századi templom áll. A két fél kölcsönösen egymást vádolja a támadások megindításával. Eddig 10 ember vesztette életét az összetűzésekben, közülük tízen kambodzsaiak voltak.

A Biztonsági Tanács tagjai hétfőn zárt ajtók mögött tartott ülésükön mély aggodalmuknak adtak hangot az összecsapások miatt, és önmérsékletre, a helyzet kiéleződésének elkerülésére szólították fel a két felet. A BT állandó tűzszünetet és annak tiszteletben tartását követelte a két országtól, valamint párbeszédet szorgalmazott a helyzet békés rendezésének céljából.

CímkékENSZNATO