Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb véres háború kitörése fenyeget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 5. 13:50

Heteken belül újabb háború törhet ki Etiópia és Eritrea között a köztük fennálló határvita következtében. A két afrikai ország 1998-2000-ig már vívott egy 70 ezer halálos áldozatot követelő háborút.

A válságmegelőzés kérdéseivel foglalkozó, kormányoktól független, nonprofit nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) arra figyelmeztetett: közeleg az a november végi határidő, melyet egy független nemzetközi határbizottság szabott a két afrikai országnak közös határuk kijelölésére, ám a két állam a kijelölés helyett riasztó mértékben von össze csapatokat közös határa mentén.

Az ICG szerint amennyiben harcok törnek ki, úgy nagy valószínűséggel eritreai földön megvívandó, elhúzódó fegyveres konfliktusra, Etiópia fokozatos destabilizálódására és drámai mértékű humanitárius válságra kell számítani.
Az ICG felszólította az Egyesült Államokat és az ENSZ-t, hogy a lehető legvilágosabban adja a szemben álló felek tudtára: nem tűrnek el semmiféle egyoldalú lépést, amely megingatná a térségbeli helyzetet.

CímkékENSZ