Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újgenerációs rombolót fejlesztenek az oroszok

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 13. 13:22

Oroszországban megkezdődött egy újgenerációs romboló hadihajó fejlesztése a haditengerészet számára. Napjainkban, első lépésként a leendő hadihajó alakját vetik papírra, valamint a keletkező dokumentáció regisztrációját készítik elő. Ezeket a tervezési és szervezési munkákat a tervek szerint 30 hónap alatt fejezik be.

A projekt egyelőre sem számot, sem elnevezést nem kapott.

A leendő, multifunkciós rombolót egy modern rakétakomplexummal fegyverzik fel, amelynél univerzális, függőleges kilövésre alkalmas rakétaindító állványokat alkalmaznak. A komplexum egyaránt alkalmas földfelszíni, vízfelszíni és vízalatti célok elleni rakétaindításra. A rombolót mindezek mellett légvédelmi rakétarendszerrel is ellátják, amely kis-, közepes- és nagyhatótávolságú rakéták alkalmazására egyaránt alkalmas.

A romboló fegyverzetéhez a tervek szerint egy univerzális tüzérségi löveg is tartozni fog, amelyeket partmenti és tengeri célok ellen lehet majd alkalmazni nagypontosságú, irányítható lövedékek használatával.

A rombolót a lopakodó technológia alkalmazásával fogják megépíteni, amelynek köszönhetően nagymértékben csökken a hadihajó felderíthetőségének lehetősége. A leendő rombolót egyedülálló túlélőképessége is megkülönbözteti a napjainkban alkalmazottaktól. A rombolón helyet kap egy hangár is, amely két tengeralattjáró-elhárító helikopter elhelyezésére szolgál majd.

A tervek szerint a tízezer tonna vízkiszorítású romboló korlátlan hajózóképességgel fog rendelkezni, maximális sebessége elérheti a 30 csomót. A hajó meghajtásáról gázturbinás hajtóművek gondoskodnak.

Az orosz haditengerészet állományában jelenleg hét romboló teljesít szolgálatot, amelyeket a projekt 956 „Szarics" keretein belül építettek. Ezen rombolók fegyverzetéhez többek között „Moszkitó" típusú hajóelhárító rakéták, „Hurrikán" típusú légvédelmi rakétakomplexum, tüzérségi löveg és torpedóvető berendezések is tartoznak. A hajók vízkiszorítása 6,5 tonna, maximális sebességük 33,4 csomó, míg hatótávolságuk 4,5 ezer mérföld.