Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Becsöngetett a KatonaSuli

Szöveg: Révész Renáta |  2010. március 13. 14:42

Alig néhány hónap, és máris itt az érettségi időszaka. Számtalan fiatal már most nekiállt kidolgozni a tételeket történelemből, irodalomból vagy matematikából. Ám vannak olyan diákok, akik a kötelező tárgyak mellé már felvették a katonai alapismeretek tantárgyat is, így igazán katonásan készülhetnek a nagy napra.

2010. március 13-án a fővárosi Stefánia Palotában a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület által, a középiskolás diákok számára szervezett vetélkedő országos döntőjének keretében került bemutatásra a megújult katonasuli.hu honlap és a Katonai alapismeretek tankönyv. Így azok, akik jövő évtől veszik fel a tárgyat, már az új tankönyvből készülhetnek az érettségire, ráadásul egy megújult honlap is segítségükre lesz a tanulásban.

1595898357
 

Mióta – 2004-től – a sorozás „veszélye" elmúlt, a fiatalok túlnyomó többségének semmilyen tapasztalata nincs arról, mit is jelent pontosan a honvédség, a katonaság, vagy hogy egyáltalán milyen is belülről egy laktanya. Ennek ellenére ma is szép számmal vannak olyan tizenévesek, akik vágynak rá, hogy többet tudjanak meg erről a témáról, ne csak szakirányú felsőoktatásban, az egyetemen találják magukat szembe a honvédelem alapvető kérdéseivel. 

– Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy most, 2010 márciusában megmutathatom a nagyközönség számára a tartalmában és külalakjában is megújult, színvonalas, a kor követelményeinek maximális mértékben eleget tevő Katonai alapismeretek tankönyvet – mondta el megnyitó beszédében Dr. Lakatos László okl. mk. vezérőrnagy, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályának (HM TKF) vezetője, aki a beszédét követően helyettesével, Magyar Ferenc ezredessel közösen mutatta be a fiataloknak a tantárgy „virtuális segédanyagának" is nevezhető új honlapot.

1595898357
A KatonaSuli program természetesen nem csupán a középiskolások életében van jelen. A felsőoktatásban már Honvédelmi alapismereteket is tanulhatnak a diákok, és azoknak, akik korábban már a középiskolában elsajátították a Katonai alapismereteket, jóval könnyebb dolguk van. Marti Richárd és Marton Szabolcs jelenleg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem másodéves hallgatói. Bátonyterenyén a Fáy András Szakközépiskolába jártak, és ők is tanultak katonai alapismereteket.

– Igaz, a mi időnkben még csak szakkör szintjén tudtuk felvenni a tantárgyat, de szinte ugyanazt vettük, amit a mai középiskolások. Bár a Zrínyin mindketten „civil szakra" járunk, mégis nagy segítséget jelent mai is, hiszen egy jó alapot kaptunk. – tudtuk meg Szabolcstól és Richárdtól.

Ivádi Zsolt tavaly érettségizett Katonai alapismeretekből, majd ezt követően biztonságszervezői szakon folytatta tanulmányait. – Szeretnék majd egyetemen továbbtanulni, ha lehetőségem lesz rá, katona szeretnék lenni, de arról még nem döntöttem melyik alakulatnál – tudtuk meg Ivádi Zsolttól, aki egy iskolából érkezett Gál Beatrixszel. Mindketten a Fáy András Szakközépiskolában tanulnak, de a törékeny lány fiatalabb. Neki még két év van hátra érettségiig.

1595898357
- Most tizedikes vagyok. Mindig érdekelt a honvédelem, a katonaság, szerettem volna többet is megtudni róla. Ezért iratkoztam be abba az osztályba, ahol tanulunk katonai alapismereteket. Az elmélet mellett természetesen vannak gyakorlati óráink is. Ilyenkor alaki gyakorlatokat végzünk, menetelünk, koszorúzunk… ilyesmi. Rajparancsnok vagyok, tehát ilyenkor én vezénylem a többieket. – mondta el Beatrix, aki annak ellenére, hogy ennyire elmélyült a katonai jellegű tanulmányokban, még nem döntött arról, hogy szeretne-e egyenruhás foglalkozást űzni. Ám mindenképpen úgy gondolja, hogy akár civil lesz, akár katona, mindenképpen hasznára válik az évek alatt megszerzett tudás.

A négy fiatal mindegyikét tanította Csank Csaba, aki maga is részt vett a szombati rendezvényen. A tanintézmény vezetője már igen sokrétű tapasztalatra tett szert, hiszen a Fáy András Szakközépiskolában már évek óta tanítja a tantárgyat, sőt, ő maga is tartalékos hadnagy. Az általa vezetett intézmény évek óta élen jár a védelmi ismeretek oktatásában, a tantárgy akkreditálása előtt szakkör jelleggel oktatták a diákokat honvédelmi ismeretekre. Nem véletlen, hogy a diákok közül szinte minden évben felvételiznek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, vagy éppen a Rendőrtiszti Főiskolára, esetleg Katonai Szakközépiskolába.

Tapasztalataikról, terveikről, és az elért eredményeikről Csank Csaba előadást is tartott. Magyar Ferenc ezredes a KatonaSuli program múltjáról, jelenéről, jövőjéről tartott előadást, amelyben elmondta: nagyon nagy az érdeklődés az országban a katonai alapismeretek tantárgy iránt, és – amellett, hogy majd tucatnyi iskolában tanítják jelenleg is – több intézmény tervezi a közeljövőben felvenni az általuk tanított tantárgyak közé.

1595898357
1595898357
1595898358
1595898358
1595898358
 

Fotók: Rácz Tünde