Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összetett kiképzés az Afganisztánba készülőknek

Szöveg: Láda Mónika |  2010. március 14. 6:27

Második hete zajlik a Tartományi Újjáépítési Csoport 9. váltásába (PRT-9) tervezett állomány felkészítése a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, Hódmezővásárhelyen. A kiképzés közel 350 fővel március 1-jén kezdődött az alakulatnál. Az Afganisztánba készülő katonák a felkészítés első fázisában a misszióhoz szükséges egyéni általános ismereteket sajátítják el.

Ezen a héten a kiképzési tervnek megfelelően 1. és 2. sz. pisztoly és gépkarabély különleges békefenntartó lőgyakorlatot hajtott végre az állomány a dóci lőtéren. A lövészeti napokat gyakorlatorientált komplex lőelőkészítő foglalkozások előzték meg. A foglalkozások komplexitása a lövészetek során is működött annak érdekében, hogy minden katona a lehető legtöbbet gyakorolja azokat a fogásokat, amelyek hadműveleti területen akár az életüket is jelenthetik.

1595898359
Az ideiglenes alegységbe szerveződött állomány a csontig hatoló, hideg szél és a technikai okok miatt éjszakába nyúló foglalkozás ellenére is fegyelmezetten hajtotta végre kiképzési feladatait és szép számmal értek el kiváló eredményeket. Többségük tapasztalt, több missziót megjárt katona. Kiváló értékelést az kaphatott, aki a szabályos és biztonságos végrehajtás mellett meghatározott számú találatot ért el az anatómiai céllap kék és zöld színnel jelzett végtagjain, anélkül, hogy „halálos" találatot produkált volna a pirossal jelzett testfelületeken.

A 2010. augusztusában kiutazó állomány gerincét az 5/62. lövészzászlóalj adja, de speciális beosztásokra más katonai szervezetektől is érkeztek a felkészítésre.

A PRT kiképző zászlóalj minden reggel sorakozóval kezdi a napot, ahol nemcsak az adott napi foglalkozásokra vonatkozó információkat pontosítják még egyszer, de ismertetik a következő nap programját is. Az összetett és többirányú felkészültség zökkenőmentes végrehajtása érdekében nagy hangsúlyt kap a pontos belső információáramlás. Az alegységparancsnokok ellenőrzik a létszámot és a felszerelést, majd parancskihirdetés és alaki foglalkozás következik. Ezt követően megkezdődnek a kiképzési feladatok végrehajtása. Ezen a héten a lőelőkészítő és lövészeti foglalkozások mellett műszaki, híradó, hadszíntér- és egészségügyi ismereteket kellett elsajátítani. A munkanapok utolsó óráját a kötelékben végrehajtott napi testedzés tölti ki, amely jól szolgálja az állomány fizikai felkészítését, hisz ez is alapfeltétele a pszichés megterhelés elviselésének.

1595898359
1595898359