Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újjáéledt képesség - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. szeptember 13. 17:02

A tüzérfegyvernem hazai történetének jeles napjaként jegyezhetjük 2022. augusztus 10-ét: ekkor gördült be az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába az a speciális járműszerelvény, amelyen az első Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveg érkezett meg jövendő állomáshelyére. Ezt a példányt a hónap során további kettő követte, s a tervek szerint 2023 közepéig mind a 24 darab harceszközt megkapja a tatai alakulat.

MH_2022_9

A hegyeshalmi határátkelőhöz 2022. augusztus 10-én reggel érkezett a közel 12 méter hosszú, 3,6 méter széles, 3,1 méter magas és 55 tonnás járművet szállító túlméretes szerelvény, ami aztán a kötelező pihenőt követően este indult tovább – természetesen az ilyenkor szükséges közúti biztosítás mellett. Az M1-es autópályán haladó konvoj nemcsak a kísérőkocsi sárga megkülönböztető jelzései miatt keltett feltűnést, hanem a terepszínű, páncélozott lánctalpas méreteiből adódóan is. A tréler mellett lassító gépkocsikból érthető módon számos telefonos fénykép- és videofelvétel készült, hiszen a magyar autópályákon meglehetősen ritka látvány egy ekkora haditechnikai eszköz.

Persze az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. tüzérosztályának katonái elsősorban az önjáró löveg képességeit értékelik, mintsem a harcjármű méreteit. A német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és Rheinmetall vállalatok összefogásával kifejlesztett, 1995 óta gyártott, többször modernizált, a vásárlói igényeknek megfelelően felszerelt 155 milliméter űrméretű Panzerhaubitze 2000 nem csupán generációs ugrást jelent a honvédség tüzérei számára, hanem egy régóta hiányzó képességet is újjáéleszt. A 122 milliméteres 2Sz1 Gvozgyika 2004-ben történt kivonásával ugyanis eltűntek a Magyar Honvédség arzenáljából az önjáró tüzérségi eszközök: jó ideje csak a vontatott, 152 milliméteres D20 típusú tarackágyúk maradtak a hadrendben.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án megjelenő számában!