Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újoncok Hajdúhadházon

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós |  2023. augusztus 23. 17:57

Több mint 50 fő kezdte meg alapkiképzését a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison, augusztus 21-én. Az újoncok Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyékből vonultak be.

Hajdúhadház bevonulás 5

A tizedik Egységes Alapkiképzési Programon ezúttal a bevonulók mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Zászlóaljának másodéves hallgatói is részt vesznek 30 fővel, akik a rajparancsnoki feladatokat gyakorolhatják és sajátíthatják el. A kiképzés nyolc hétig, bentlakásos rendszerben zajlik. Az alapkiképzés időtartama öt hét, ezt követi a katonai esküre történő felkészítés, az eskütétel, majd két hét lövész képzés.

Hajdúhadház bevonulás 3

Ezalatt a két hónap alatt az újonc katonák olyan tudásra tesznek szert, amely növeli a közösség védelmi képességeit, s a jövőben nélkülözhetetlen a katonai szolgálat ellátásához, mind elméleti-, mind gyakorlati szinten. A jelentkezők a program során többek között honvédelmi, jogi, területvédelmi, általános lőkiképzési, tereptani, híradó és műszaki, valamint egészségügyi oktatáson vesznek részt.

A sikeres záróvizsgát és az ünnepélyes eskütételt követően kezdik meg a katonák tényleges szolgálatukat az ország különböző alakulatainál. Az egységes alapkiképzés biztosítja a résztvevők számára, hogy a nyolc hét elteltével a fegyveres harc alapfeladataira felkészített, a katonai hivatás normáit ismerő és követő, a szolgálatteljesítéssel járó fizikai terhelésekre kiképzett honvédekké válhassanak.