Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közös siker jegyében

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a zászlóalj felvételei |  2023. augusztus 23. 16:27

Első alkalommal szervezett a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalja sport tematikájú honvédelmi tábort Soponyán.

10

A táborba több olyan fiatal is jelentkezett, aki rendszeresen űz valamilyen sportot, így például lovaglásban, úszásban vagy éppen küzdősportban jeleskedik. Erre a hétre azonban nemcsak a rendszeres sportolókat várták a szervezők, sok olyan gyermek is részt vett a foglalkozásokon, akiknél eddig nem volt meghatározóan jelen az aktív testmozgás.

„A funkcionális képességfejlesztésen van a fő hangsúly itt a sportfoglalkozásokon, ahol a gyerekek játékos feladatokon keresztül megtanulják, hogyan kell csapatban, vagy párban együtt dolgozni. Ez amiatt fontos, hogy az egyéni sportoló is megtanulja, hogyan váljon egy csapat részévé” –mondta el Janota Zoltán hadnagy, táborparancsnok, az MH 6. TVE testnevelő tisztje. A mindennapi edzések alkalmával a fiatalok többségében saját testsúlyos erőnléti gyakorlatokat és egyensúlyfejlesztést végeztek. Az atlétikában is használt agility létra segítségével is fejlesztették mozgásgyorsaságukat, a kar és láb koordinációjának összehangolását.

14

Az első nap egy különleges kihívás, éjszakai menetgyakorlat várta a táborlakókat, akik kilépve a komfortzónájukból közösen, együtt küzdötték le a közel kilenc kilométeres távot. A hét folyamán Pákozdra is ellátogattak a gyerekek, ahol a Katonai Emlékparknál tett múzeumlátogatást és egy rövid történelmi áttekintést követően az ottani „Bakaland” nevű akadálypályán kellett megmérettetni magukat, majd a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadasparkba vezetett útjuk.

Nyár lévén nem maradhatott el Balatonkenesén a kajakozás és fürdőzés sem - ezek mellett akadálypálya és csapatverseny is várta a táborozókat. Lajhármászás, kúszás, totó kvíz, vízzel teli lufi darts-al való eltalálása, ügyességi játékok, újraélesztés, sebesült szállítás is szerepelt a teljesítendő feladatok között, így a fiatalok játékos formában bővítették tudásukat és erőnlétüket, miközben új élményekkel és barátokkal is gazdagodtak. A tábor utolsó sorakozóján, a szülők és hozzátartozók jelenlétében, minden fiatal átvehette a próbákon való derekas helytállásért járó obsitot és ajándékot. Végül a táborparancsnok átadta a hét során legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó gyermek részére a bordó barettsapkát.