Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadiipar és a védelmi innováció erősödéséből jelentősen profitál Magyarország

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: honvedelem.hu archív |  2023. augusztus 23. 13:05

A zalaegerszegi Rheinmetall Hungary gyár augusztus 18-i megnyitója kapcsán a védelmi iparról, innovációról és képességfejlesztésről beszélt dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a Hír TV Napi aktuális című műsorában augusztus 22-én, kedden.

pork2

A dandártábornok szerint a hadiipar erősödéséből jelentősen profitál Magyarország. Mint mondta: a védelmi ipar építésének nem csak nemzetbiztonsági hatása, de gazdaságélénkítő hatása is van. A műsorban elhangzott, hogy 172 darab Lynx páncélozott harcjárművet fognak gyártani a zalaegerszegi gyárban. A miniszteri biztos kiemelte: az olcsóbb előállítás mellett, a magyar emberek is munkát kaphatnak, nemcsak az a 350 munkavállaló, aki jelenleg is a gyárban dolgozik, hanem a beszállítói láncokon keresztül több kis- és közepes vállalkozás juthat lehetőséghez. Ahogy a dandártábornok fogalmazott: a gyártáson kívül fejlesztési lehetőségeket is kínál a gyár.

„A Lynx voltaképpen páncélozott számítógép is egyben, ezáltal olyan elektronikai eszközök beszállítására is lehetőség nyílik, ami a high-tech szektornak fog kedvezni. Ami a fejlesztést illeti, olyan nagyvállalatok jönnek Magyarországra, aminek a kutatás-fejlesztési költségvetése önmagában is számottevő. A Rheinmetall a világ 24. legnagyobb védelmi ipari vállalata” – hangsúlyozta a dandártábornok.

pork1

Porkoláb Imre a műsorban kitért arra is, hogy a gyár nyitóünnepségén aláírtak egy együttműködési szerződést: a Rheinmetall Italia SpA, az izraeli UVision Air Ltd. és a magyar állam vegyesvállalatot hoz létre távirányítású precíziós lőszerek gyártására, beszerzésére. „Minden ilyen lehetőség egyben további kutatás-fejlesztést is rejt magában” – mondta.

Végezetül műsorvezetői kérdésre és az augusztus 18-án elhangzott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „a békéhez erő kell” mondatára reflektálva a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos kifejtette: háború van a szomszédban, jelenleg valóban kritikus a helyzet és éppen ezért óriási szükség van arra, hogy egy elrettentő erőt tudjunk mind a haderő tekintetében, mind pedig a hazai ellátásbiztonság tekintetében felvonultatni, amelyben nagy szerepet játszik a védelmi ipar és innováció.