Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újonnan kialakított hősi parcellát avattak a budakeszi temetőben

Szöveg: Várkonyi Melinda őrnagy | Fotó: HM HIM |  2021. november 2. 15:28

A jeltelen, valamint a temetőben elszórtan elhelyezkedő második világháborús magyar katonasírok feltárását követően a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) támogatásával kialakított hősi parcellát avattak Budakeszin, október 29-én.

20211102-budakeszi 01

A budakeszi temető parcellájának kialakítása a HM HIM által, a civil szervezetek hadisírgondozó tevékenységének támogatása címén, a Budakeszi Szépítő Egyesületnek nyújtott forrás segítségével, valamint az intézmény munkatársainak kutató, azonosító munkája révén valósult meg, a városi önkormányzat és más helyi civil szervezetek hathatós közreműködésével 2020-2021-ben.

A HM HIM munkatársai részéről a munkálatok része volt a temető más területein azonosított hősi temetési helyeken nyugvó magyar katonák földi maradványainak feltárása és a kialakítandó hősi parcellában történő újratemetése is. A katonák áttemetése után a Budakeszi Szépítő Egyesület tájépítészeti terve alapján, illetve a hadisírgondozó szakemberek szakmai iránymutatásával történt meg a parcella méltó kialakítása; a munkálatok befejezését követően immár méltó körülmények között nyugodhatnak a hazáért hősi halált halt magyar katonák.

Az avatási ünnepségen beszédet mondott Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, valamint dr. Téglás Gyula alezredes, a múzeum munkatársa. A megemlékezés római katolikus szertartással folytatódott, majd koszorúzással zárult.

A hősi parcella kialakítása a HM HIM, a Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány közreműködésével, Budakeszi Város Német Önkormányzata támogatásával valósult meg.

20211102-budakeszi 02