Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra repülni készül a Barracuda

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. március 6. 10:26

Az EADS Cassidian cég megerősítette a hírt, miszerint 2012-ben tervezik folytatni a Barracuda pilótanélküli repülőgép korábban megszakadt repülési tesztjeit, azonban részleteket nem árultak el.

Információk szerint a Barracuda kísérleti repüléseinek színhelye az idén nyáron a kanadai Goose Bay repülőtere lesz, ahol utoljára, 2010-ben is tesztelték a repülőgépet. A repüléseket Új-Fundland és Labrador tartomány légterében hajtja majd végre a Barracuda.
A korábbi program során a Barracudát a polgári forgalomban résztvevő repülőgépekkel történő ütközés elkerülésére készítették fel, valamint tesztelték válaszadóját.

Joost van Tooren, a vállalat repülésirányításért felelős vezetője elmondta, hogy a rendszert olyan radar és optikai érzékelőkkel tervezik kiegészíteni, amelyek lehetővé teszik, hogy a Barracuda rutinrepüléseket hajtson végre, nem elkülönített légterekben is. Joost van Tooren hozzátette, hogy tovább dolgoznak a technológia fejlesztésén, azonban részleteket ezzel kapcsolatban sem mondott.

A Barracuda prototípusa első repülését 2006 februárjában hajtotta végre, ám néhány hónappal később egy leszállási manőver közben megsemmisült, melynek hatására a programot felfüggesztették. A következő, már modernizált Barracuda 2008 novemberére készült el, ezzel hajtották végre 2010-ben a kísérleti repüléseket Kanadában.

</p>