Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lépésről lépésre

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. március 6. 11:29

A Rába Jármű Kft. a külföldi partnerek tapasztalatait is felhasználta, amikor repesz- és lövedékállókká tette a Magyar Honvédség új beszerzésű járműveit, a kisebb kategóriáktól a nagyobbakig.

1595932259
A Rába Jármű Kft. még 2003-ban nyerte meg a Honvédelmi Minisztérium által kiírt, 15 évre szóló katonai terepjáró járművek beszerzését célzó pályázatot. A honvédségi gépjármű-beszerzési program (GBP) akkor megkötött keretszerződésének követelményrendszere már tartalmazta annak lehetőségét, hogy a járművek páncélvédettséget kapjanak – emlékezett vissza Torma János, a kft. ügyvezetője.

Ez azonban új területnek számított a Rába Jármű Kft. számára. Partnereinek, a Daimler-nek és az MAN-nak viszont korántsem, így az ő tapasztalataikat, megoldásaikat is hasznosította a cég, amikor a honvédség számára szállítandó, speciális járművek tervezésébe, kivitelezésébe fogott.

A védett járművek rendkívül széles körű (hazai és külföldi) védelmi ipari kooperációban készülnek: a speciális katonai felszereléseket a HM biztosítja, a honvédségi cégeken keresztül. A Rábának emellett előre kellett elgondolkodnia azt, hogy az eszközök, a rendszerek (például az ABV szűrőberendezés vagy a rádiók) beépíthetőségét, zavarmentes működtethetőségét miként biztosítsák.

A legelső, speciális járművek a katonai terepjáró személygépkocsi (GBP – I. osztály) kategóriába tartoztak. A jármű kifejlesztését a magyar katonák afganisztáni tapasztalatai és igényei indokolták: szükség volt egy védett, mozgékony járőrgépkocsira. Ezek voltak az első olyan védett járművek, melyeket a Rába a GBP-n belül szállított, a Mercedes G280-as gépjármű alapjaira építve. A járművek páncélozását egy németországi partnercég segítségével oldották meg, de például a géppuskatorony már magyar fejlesztés, a HM Currus Zrt.-vel együttműködésben alkották meg azokat.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin március 9-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!