Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legfontosabb, hogy a katonáink biztonságban legyenek

Szöveg: kormany.hu |  2012. március 6. 12:36

Magyar katonákat látogatott meg Afganisztánban Horváth József dandártábornok, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat általános helyettese. A találkozókról kérdezte őt az MH Tartományi Újjáépítési Csoport sajtótisztje.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) táborában javában tart az átadás-átvétel. Az elmúlt hónapokban megszerzett tapasztalat és tudás nagy segítséget nyújt a feladatok könnyebb és gyorsabb átvételében, feldolgozásában a most érkezett katonák számára. A Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal összevonásából megalakult január elsején a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ). A megváltozott feladatkörökről és az új kihívásokról tájékoztatott a Camp Pannoniába érkezett Horváth József dandártábornok, a KNBSZ általános helyettese.

Mi az oka annak, hogy az átadás-átvétel időszakában érkezett a táborba?

Az Afganisztánban szolgáló − a két korábbi szervezetben dolgozó − munkatársak feladatainak összehangolásában szerettem volna segítséget nyújtani. Két nagyon fontos terület ez, amely a magyar katonák biztonságát szolgálja. Eddig önállóan végezték a munkájukat, mostantól közösen, egy célért fognak dolgozni. Ez nemcsak az MH PRT-ban, hanem a Mazar-e Sharifban és a Khilagay-bázison szolgálókra is igaz. Őket szintén meglátogattam.

Korábban járt már Afganisztánban?

Igen, 2010 őszén már jártam ebben az országban. Mostani látogatásomkor jóleső és örömteli érzés töltött el, mivel láttam, milyen fejlődés történt a gépjárművek felszereltségében, s a fegyverzetet tekintve is. A változások más területeken is szembetűnőek, a katonák munkafeltételei, valamint biztonsági ellátottságuk is jelentősen javult. Mi a magunk részéről szakmailag a „nem látható" szegmenst szeretnénk tovább erősíteni. Amíg magyar katona szolgál Afganisztánban, addig se történjen végzetes baj.

Már az első alkalommal, s most is találkoztam az afgán szakmai együttműködő partnerrel, a Nemzeti Biztonsági Ügynökség vezetőjével. A hivatalos megbeszélésen − a komoly témák mellett − egy örömteli hírről is beszámoltam. Tizenkét afgán ösztöndíjas diák derűs és életvidám üzenetét tolmácsoltam az egyik munkatárs segítségével a családtagoknak. A fiatalok fáradhatatlanul tanulják hazánkban a magyar és angol nyelvet. A tanfolyam sikeres befejezése után magyar felsőoktatási intézményben tanulnak majd tovább. Azt hiszem, ez egy igazi sikertörténet; sok afgán diák álma, hogy bekerüljön egy ilyen programba.

(HM Sajtóiroda; MH PRT-12. sajtótiszt)