Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra szárnyalhat az F-15-ös

2007. november 23. 8:40

November elején gyakorló repülés közben lezuhant egy amerikai F-15C Eagle vadászrepülőgép. A baleset okainak kiderítésére indított szakértői vizsgálat akkor azt feltételezte, hogy valamilyen strukturális probléma vagy anyagfáradási ok vezethetett a gép elvesztéséhez.

Elővigyázatosságból ezért ideiglenesen felfüggesztették a korosodó F-15-ös flotta nagy részének repüléseit. A baleset körüli nyomozás már véget ért, az F-15-ösöket is alaposan átvizsgálták, és vállalva az esetleges kockázatot, újra bevethetőnek minősítették a típust.

Mivel a közel 700, szolgálatban álló F-15-ös igen fontos a légierő számára, ezért nagyon gyors, de alapos átvizsgálásra volt szükség. Jelenleg a 224 darab F-15E Strike Eagle közül 219-et már biztonságosan repülhetőnek minősítettek, míg a 442 darab régebbi F-15A/B/C/D gépből 294-et engedtek újra használatba venni.

A műszaki személyzet éjjel-nappal dolgozott, hogy megtalálják azokat az anyagfáradási hibákat, melyek okozói lehettek a balesetnek, és potenciális veszélyforrást jelentenek. Ugyanakkor a légierő nem nélkülözhette sokáig a légvédelmi és csapásmérő feladatkörben egyaránt alkalmazott F-15-ös flottáját, így gyorsan kellett végezni a munkálatokkal.

Végül november 21-én küldhette el John D. W. Corley tábornok azt az üzenetet a csapatoknak, hogy újra repülhetik a nagy teljesítményű típus átvizsgált példányait, melyeknél nem találtak jelentős strukturális problémákat. A légierő a harci bevetéseinek biztosítása miatt kénytelen némi kockázatot vállalni.

Az F-15-ösök már az 1970-es évek vége óta szolgálnak az amerikai légierő kötelékében. Az újabb gyártású, kétüléses vadászbombázó feladatkörű F-15E Strike Eagle gépek kivételével azonban a gépek zöme már 20-25 éves, így előfordulhatnak anyagfáradásos problémák is. Ráadásul szinte az összes fegyveres konfliktusban bevetették ezeket a gépeket Jugoszláviától Irakon át Afganisztánig, így intenzív terhelés érte őket. Jelenleg is számos alakulat állomásozik a hadműveleti zónákban, nekik különösen fontos volt, hogy mihamarabb újra használatba vehessék a gépeket.

 (JETfly)