Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kizárt a fegyveres akció?

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 22. 19:53

A héten több tíz, nyugat-bácskai, magyar származású férfi kapott értesítést arról, hogy december 3-án jelenjenek meg a zombori katonai ügyosztályon, új háborús beosztásuk átvétele céljából. Az érintettek egy része bejelentést tett a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyarok Szövetségénél (VMSZ).

Pásztor István, a VMSZ elnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: tudomásuk szerint Zomboron, és környékén több tucatnyi, magyar kapta meg az értesítést. „A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem katonai behívóról , hanem egy úgynevezett idézésről van szó!" – hangsúlyozta Pásztor István hozzátéve: mindezek ellenére, aggodalomra adhat okot, hogy nem katonaköteles korú, hanem már tartalékállományban

1595871197
lévő férfiak kapták kézhez a hivatalos iratot. „A kilencvenes években történtek még mindannyiunkban elevenen élnek, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy pánikhangulat kezd kialakulni a környéken" – nyilatkozta VMSZ elnöke, aki szerint egyelőre nem lehet tudni, mire készül a szerb kormányzat. Pásztor István ugyanakkor elmondta: nem tud elképzelni olyan háborút, amelyben a vajdasági magyaroknak részt kellene venniük.

Dragan Sutanovac, szerb védelmi miniszter szerint, a szerb haderő reformja és az ebből fakadó szervezeti változások miatt kapott sok vajdasági lakos idézést, a területileg illetékes katonai parancsnokságoktól. A védelmi minisztérium sajtóközleménye szerint, az újvidéki katonai körzetben 5422 hadköteles kapott hasonló értesítést. Nekik november 26-a és január 19-e között kell jelentkezniük a kijelölt parancsnokságokon. A közleményben egyébként az is szerepel,

1595871197
hogy a katonai idézéseket nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia más részén is megkapták az érintett hadkötelesek.

Lapinformációk szerint ugyanakkor van ok az aggodalomra, hiszen a szerb védelmi miniszter, a héten kedden, a montenegrói fővárosban úgy nyilatkozott, hogy a Koszovó státuszáról folyó tárgyalások végéhez közeledve, tartani kell az albánok kirobbantotta zavargásoktól. Dragan Sutanovac elmondta: Szerbia nem fogja megengedni a déli terület destabilizálását, s kész megvédeni az országrészt. Hangsúlyozta azt is, hogy a szerb kormány megkérte a NATO és a koszovói békefenntartó erő, a KFOR vezetőit, minden erejükkel akadályozzák meg, hogy a 2004. márciusában Koszovóban végrehajtott szerbellenes akciók megismétlődjenek. „Ha bárki azt hiszi, hogy a szerb hadsereg önállóan akar fellépni az ország déli részén, az téved. Minden lehetséges esetre, így a legrosszabbra is felkészülünk, de kizárólag politikai döntés alapján fogunk cselekedni" – jelentette ki a miniszter.

A magyar belpolitikára is kihatottak a Vajdaságból érkező hírek. Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arra kérte Göncz Kinga külügyminisztert, hogy diplomáciai úton kérjen magyarázatot Belgrádtól, amiért „a délszláv háborúkat idéző katonai mozgósítási hullám zajlik a vajdasági magyarok körében".

1595871197
A honvedelem.hu-nak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Tálas Péter ugyanakkor kizártnak tartja, hogy bármiféle fegyveres akcióra készülne Szerbia Koszovó miatt. Véleménye szerint, az információkból úgy tűnik, hogy igaz lehet, amit a szerb védelmi minisztérium állít, miszerint a végrehajtandó haderőreform miatt kaptak katonai értesítést a Vajdaságban élő magyar férfiak. Tálas Péter szerint, ha úgy alakul, hogy Koszovó függetlenné válik, akkor is legfeljebb különféle tiltakozások és különböző formájú bojkottok várhatók a döntés ellen a szerbek részéről.