Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Don-menti magyar katonasírokat gondoztak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 22. 13:17

A Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány zarándokcsoportja a múlt héten az oroszországi magyar katonatemetőkben járt, és a második világháború áldozatai előtt tisztelegve helyezte el a megemlékezés virágait a sírkertekben.

Mártha Tibor, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere, hangsúlyozta: 341 magyar katonatemető található Oroszországban, s valamennyi rendben tartott, körülkerített, s márványtábla emlékeztet mindenütt a háború áldozataira.

Azt is kiemelte, hogy az orosz településeken a helyi lakosok gondozzák a sírokat a megbékélés jegyében, s mindig van, a zarándokcsoport látogatásakor is volt friss virág a hantokon. Megjegyezte, hogy egyfajta köszönetként az alapítvány ajándékait nyújtották át a sírkertek önzetlen ápolóinak, akiknek szóban is kifejezték hálájukat emberségükért.

A magyar zarándokcsoport oroszországi útja során természetesen lerótta kegyeletét a háború orosz áldozatainak katonatemetőiben is, elhelyezve az emlékezés virágait – tette hozzá az alapítványi-önkormányzati vezető.

Mártha Tibor beszámolt még arról, hogy a zarándokok útjuk során információkat gyűjtöttek a valamikori 21. magyar gyalogezred II. világháborús útjáról, idős orosz embereket kérdeztek a korabeli eseményekről. A kapott információkkal a történelmi adatok pontosításához szeretnének hozzájárulni.
Az összegyűjtött információkat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetőjéhez Holló József altábornagyhoz juttatják el az alapítvány vezetői.