Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra szolgálatba áll a Radomi Légibázis

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. január 1. 19:02

Ünnepélyes keretek között ismét aktív szolgálatba állt 2022. december elején a lengyel légierő Radom/Sadkow repülőtere: a ceremónia részeként visszatértek Dêblin-ből az első PZL-130TC-II Orlik kiképző, illetve PZL M-28B Skytruck szállító repülőgépek.

orlik-3

Az elmúlt három évben Dêblin repülőterén települtek a 4. Kiképző Repülőezred gépei, amíg Radomban folytak a rekonstrukciós munkák. A nagyszabású felújításnak köszönhetően a radomi repülőtér utasforgalma elérheti az évi hárommilliót, ráadásul a kapacitásbővítéssel ez a szám akár ennek háromszorosára is nőhet. Az első közforgalmi járat tervezetten 2023 áprilisában fog indulni.

A felújítás idején lehetett olvasni olyan információkat is, hogy a Kiképző Repülőezred már nem tér vissza Radomba, de a lengyel védelmi minisztérium határozottan ragaszkodott az eredeti tervhez és a gépek visszatelepítéséhez.

A 4. Kiképző Repülőezred összesen 28 darab 28 PZL-130TC-II Orlik alap kiképző repülőgépet és 8 darab M-28B szállító repülőgépet üzemeltet, az Orlikokat a kiképzés 1.fázisában. A jövő vadászpilótái a sikeres 1. fázis után ugyanennél az ezrednél, de már a 48. repülőszázadban folytatják a kiképzésüket a sugárhajtású Leonardo M-346 Bielik repülőgépen. Az M-28-asokon a teherszállító pilóták kiképzése zajlik.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika