Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajna csatlakozna

Szöveg: Kárpátinfo/honvedelem.hu |  2008. január 23. 12:57

Ukrajna vezetői hivatalos levéllel fordultak Jaap de Hoop Schefferhez, a NATO főtitkárához, kérelmezve az ország mihamarabbi csatlakozását a katonai szervezethez.

Viktor Juscsenko államfő, Julija Timosenko kormányfő, továbbá Arszenyij Jacenyuk házelnök reményét fejezte ki, hogy az áprilisi bukaresti közgyűlésen megkezdődnek az Ukrajna csatlakozásáról szóló tárgyalások.

A terv reálisnak tűnik egy politikailag stabil helyzet esetén, viszont az Oroszországgal amúgy sem túl jó viszony tovább fog romlani – állítják az orosz lapok. Korábban ilyen levelet nem intéztek a szervezet vezetősége felé, legfőképp Viktor Janukovics ex-kormányfő álláspontja miatt.

A levél szerint Ukrajna fel szeretné vállalni a csatlakozási terv pontjainak teljesítését, úgymint a nemzetközi vitás kérdések megoldása, a civil ellenőrzés létrehozását a hadsereg felett, részvételt a kollektív védelmi projektekben stb. A NATO folyamatosan figyelemmel kísérné Ukrajna törekvéseit és az elért eredményeket, majd amikor már minden kritériumnak megfelelt, a tagországok elé terjesztik a csatlakozásának kérdését.

A nagy döntést konszenzussal fogadnák el. Mindezidáig a katonai szervezet nem mondott nemet egyetlen kelet-európai országnak sem, amely teljesítette a csatlakozási feltételeket.

Ugyanakkor Jaap de Hoop Scheffer egyelőre még nem tudja, hogy milyen döntés születik a bukaresti találkozón Ukrajna és Grúzia kérdésében.

CímkékNATO