Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajna nem engedi területére a NATO-bázisokat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 13. 19:36

A moszkvai látogatáson tartózkodó ukrán elnök szerdán kijelentette: Ukrajna hajlandó törvényben megtiltani a NATO-nak, hogy támaszpontot létesítsen az ország területén.

„Ha az orosz fél aggódik a katonai támaszpontok miatt, akkor Ukrajna soha nem fogja ezek létesítését szorgalmazni… Hajlandók vagyunk ezt törvénybe foglalni" – mondta Viktor Juscsenko, amikor találkozott a moszkvai ukrán közösség képviselőivel.

Juscsenko kétnapos munkalátogatás keretében kedd óta tartózkodik Moszkvában. Az első napon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki figyelmeztette őt: Oroszország arra kényszerülhet, hogy Ukrajnára irányítja rakétáit, ha az csatlakozik a NATO-hoz.

Az ukrán alkotmány már eddig is tiltotta, hogy külföldi katonai támaszpontok legyenek az ország területén. Ez alól kivétel Szevasztopol kikötője, amelyben Oroszország a fekete-tengeri flottája számára bérel támaszpontot.

A NATO-tagságra törekvő Ukrajna már felvételét kérte az észak-atlanti szervezet úgynevezett tagsági akciótervébe, amely a tagsághoz vezető eljárás első lépése. A tagországok várhatóan áprilisi csúcstalálkozójukon vitatják meg a pályázatot.