Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a Helyőrségi Művelődési Tanács

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. február 23. 14:26

A Helyőrségi Művelődési Tanács február 22-én, szerdán délután tartotta idei első ülését a Honvéd Kulturális Központ Gobelintermében. Az ülésen a humánszolgáltató intézményrendszert érintő szervezeti változásokról, a Honvéd Kulturális Központ elmúlt évi munkájáról, valamint a 2012. évi tervekről tájékoztatták a tanács tagjait, a budapesti katonai szervezetek vezetőit.

Az idei első ülésen a HM Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság (HM PRKF) vezetői adtak információkat az új szervezetről, annak terveiről, s egyben kérték a tanács tagjainak segítségét idei célkitűzéseik megvalósításához.

1595931950
Szászvári Lajos rekreációs és kulturális igazgató megnyitója után Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár és Budapest helyőrség parancsnoka, a tanács elnöke szólt az idei főbb célokról. Eszerint testre szabott programokkal, közönségbarát megoldásokkal és jelentős kedvezményekkel várja az intézmény elsősorban az igényjogosultakat és hozzátartozóikat. Az elvárások továbbra is a nemzeti és kulturális értékek megőrzése, a katonai hagyományok ápolása, valamint a helyőrségi közösségi élet élénkítése.

Kun Szabó dandártábornok komoly eredményként könyvelte el a Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó tavaly őszi létrehozását és eredményes működését. Visszatekintve a Helyőrségi Művelődési Tanács alig több mint tíz hónapos tevékenységére, jelentősnek és előremutatónak ítélte azt. Megerősítette, hogy a tanács segítő munkájára, építő javaslataira továbbra is számíthat az intézmény. A helyőrségparancsnok végül beszámolt az MH Támogató Dandár – mint Budapest legnagyobb katonai alakulata – múlt évi tevékenységéről és idei főbb terveiről.

Ezt követően dr. Papp György Bálint, a HM PRKF főigazgatója mutatta be az általa irányított új szervezetet, egyben határozottan leszögezte, hogy a kultúra, a művelődés nem szorul háttérbe a jövőben sem. Éppen ellenkezőleg, hiszen az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy a honvédtisztek visszakerüljenek a magyar társadalom elitjébe, ezért ennek elérése érdekében nyitott minden alulról jövő kezdeményezésre.

A főigazgató után Pisák Györgyi rekreációs osztályvezető, Gulácsi Attila kulturális osztályvezető és Matuska Rita, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója számoltak be ez évi terveikről, s egyúttal kérték megvalósításukhoz a tanács segítségét.

Az ülésen elhangzott, hogy legközelebb – előreláthatólag még a napokban – az intézmény vezetése az alakulatok, katonai szervezetek összekötőivel fog tanácskozni az együttműködés érdekében.

1595931951

 Fotó: A szerző felvételei