Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett az Európai Unió Katonai Bizottsága

Szöveg: MHP PKI TNYO | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. november 6. 11:00

Az EU Katonai Bizottság vezérkarfőnöki szintű ülését tartották – a koronavírus járvány tavaszi kezdete óta immár hagyományosnak mondható módon – virtuális körülmények között november 5-én, csütörtökön. A megbeszélésen magyar részről Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka vett részt.

20201106-EUMC

Az ülésen a vezérkarfőnökök tárgyaltak az Európai Unió műveleti és képességfejlesztési tervezési folyamatairól, az EU Katonai Törzs szervezeti fejlesztéséről, átfogó képet kaptak a folyamatban lévő műveletek helyzetéről, az elért eredményekről, az EU előtt álló katonai kihívásokról és az EU-NATO együttműködésről.

Az értekezlet a résztevői több témakörben is folytattak eszmecserét Joseph Borrellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. Az EU katonai vezetői megerősítették a szándékukat, hogy a romló biztonsági környezet és a koronavírus-világjárvány hosszú távú negatív hatásai ellenére, megvédik az EU polgárait, kiálltak a közös biztonság és védelem garantálása mellett, valamint teljes mértékben végrehajtják az EU által vezetett műveletekkel és missziókkal kapcsolatos vállalásaikat.

A vezérkarfőnökök megállapodtak abban, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a különböző műveletek tervezésére és a képességfejlesztés folyamatának hatékonyságára.