Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ultimátumot kaptak Kadhafi hívei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 31. 9:36

Ultimátumot intézett a líbiai lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) feje Moammer el-Kadhafi megbuktatott vezető Szirt városában és az ország más részeiben megmaradt híveihez: vagy megadják magukat szombatig, vagy a felkelők katonai erővel számolnak le velük.

Musztafa Abdel-Dzsalíl augusztus 30-án, kedden Bengáziban tartott sajtóértekezletén ismertette az ultimátumot.

Elmondta, hogy folynak a tárgyalások a Kadhafi-hívek kezén lévő líbiai városok – köztük Kadhafi szülővárosa, Szirt – vezetőivel a harcok nélküli megadásról. Ez a lehetőség a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr végéig (Líbiában péntek) áll fenn. Szombattól, ha nincsenek a békés rendezésre utaló jelek, katonai erővel döntik el az ügyet – tette hozzá, amit azzal indokolt, hogy nem várhatnak tovább.

Abdel-Dzsalíl szerint az ultimátum a Tripolitól 360 kilométerre keletre fekvő Szirtre – a Kadhafi-hű erőknek a Földközi-tenger partvidékén fekvő utolsó erősségére -, valamint a Tripolitól délkeletre fekvő Bani Valid településre és – részletek említése nélkül – Dél-Líbiára vonatkozik.

Abdel-Dzsalíl hangsúlyozta: előnyben részesítenek minden olyan kezdeményezést, amely lehetővé tenné az ügy békés megoldását, de a dolog hadműveletekkel is végződhet. Reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség erő alkalmazására.

Az ÁNT napok óta rendszeresen beszámolt a lázadók és a (Kadhafi-hű) törzsi vezetők közötti tárgyalásokról, amelyek a felkelők Szirt környékére történő békés bevonulásáról szólnának, de a megbeszélések mindeddig nem vezettek eredményre.

A 120 ezres Szirt körül mindazonáltal szorul a hurok. Az AFP francia hírügynökség újságírója hétfő este úgy tapasztalta, a lázadók előörsei a várostól keletre fekvő frontszakaszon hétfő este 20 kilométerrel nyomultak előre. Kedd reggel nyugodt volt a helyzet a keleti fronton, a felkelőkhöz újabb erősítés érkezett.

Kadhafi felesége és gyerekei közül három hétfőn algériai területre menekült. Az algériai külügyminisztérium közleménye szerint a feleség, Szafia, közös lányuk, Áisa, egyik közös fiuk, Hannibál és a Kadhafi első házasságából született Mohammed, valamint az utóbbi gyerekei hétfő reggel átlépték az algériai-líbiai határt. Abdel-Dzsalíl ezzel kapcsolatban elmondta, úgy gondolja, hogy Kadhafi családtagjai harmadik országba utaznak tovább – mi több, az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint az ÁNT feje úgy fogalmazott, hogy már el is utaztak Algírból.