Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnep Kecelen

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Galambos Sándor |  2022. június 26. 13:02

Különleges repülőgép-avatóval koronázták meg a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot június 25-én, Kecelen, a Pintér Művek Haditechnikai Parkban. A 8202-es oldalszámú MiG-21MF, amely a park első repülőgépe volt, mostantól az alapító, Pintér József nevét viseli. A rendezvényen mások mellett részt vett Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Kecel (18)

Kecelen, a Pintér Művek Haditechnikai Park is megnyitotta kapuit szombaton a Múzeumok Éjszakája látogatói előtt. A számos különleges járműnek és repülőgépnek otthont adó kiállítóhely hamar megtelt, a gyerekek örömmel vették birtokukba a park minden szegletét, miután átvették a karszalagokat a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum honvéd kadétjaitól.

A park idén is számos érdekességgel készült a Múzeumok Éjszakájára: az érdeklődők találkozhattak hagyományőrző katonákkal és táboraikkal, járműveikkel, meghallhatták a beindított, Szvecov AS-62-es motor legendás hangját, de beszélgethettek mentődrón-pilótákkal, beülhettek a kétüléses MiG-23UB kiképző vadászgépbe, valamint a T-72-es harckocsiba.

Kecel (9)

A rendezvény leglátványosabb eseménye az egykor Kecskeméten szolgálatot teljesítő, majd Kecelen az első kiállított repülőgépként ismertté vált, 8202-es oldalszámú MiG-21MF vadászbombázó repülőgép felavatása volt. A mostantól Pintér József nevét is viselő gép az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és a Pintér Művek együttműködésével nyerte el új külsejét, és vált azonnal a közönség kedvencévé.

A Múzeumok Éjszakája keceli rendezvényét megnyitó Sándor Zsolt altábornagy emlékeztetett arra, hogy kiemelt szerepet töltenek be életünkben a múzeumok, utat mutatva a minket körülvevő világ forgatagában is. „Több dolog miatt is különleges ez a mai nap. Nem csak azért, mert az ország valamennyi múzeumát ünnepeljük ilyenkor és egy kicsit tovább is tartanak nyitva, de talán azért is, mert visszamegyünk oda, ahol bonyolult világunkban talán az első olyan iránytűt kaphatjuk, amely mutatja merre kellene tovább mennünk, mi az, ami igazán fontos, és mi az, ami kevésbé. Múzeumaink, intézményeink, gyűjteményeink azok, amik ebben irányjelzőként funkcionálhatnak, utat mutathatnak arra, hogy történelmi hagyományaink, történelmünk az egyetlen megbízható támasz arra, hogy merre menjünk” – tette hozzá az altábornagy.

Kecel (17)

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese megköszönte a Pintér-család támogatását. „Köszönöm Pintér Csabának, Pintér József özvegyének, a családnak azt az áldozatos munkát, amit azért végeznek a mindennapokban, hogy ez a park létezhessen. Ne feledjük el azt sem, hogy a Pintér Művek minden évben egy eszközt saját erőforrásaiból újít fel. Azt gondolom, hogy ha valaki igazán tesz a hazáért, a nemzetért, tesz azért, hogy a magyar értékek megmaradjanak, akkor ez az a család, amely önök előtt áll itt most. S köszönöm az Ég Katonái Egyesületnek azt a munkát, amit itt, a mellettünk látható repülőgép megóvására, megújítására szántak, hiszen azt hiszem, ez volt – a 8202-es oldalszámú repülőgép – az egyik első darab a gyűjteményben” – emelte ki Sándor Zsolt altábornagy.

Simon Róbert nyugállományú főtörzsőrmester, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke kiemelte: több, mint ezer munkaórával, széleskörű összefogással és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis aktív segítségével sikerült megújítani a vadászgép külsejét.

Kecel (21)

A Pintér József emlékét megörökítő táblát, illetve az egykor a kecskeméti repülőtéren szolgáló, deltaszárnyú MiG-21-est utódai, a Puma Harcászati Repülőszázad Gripen géppárjának alacsony magasságú áthúzása köszöntötte, a látogatók óriási örömére.