Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepel a Hamász

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 14. 10:58

Alapításának 22. évfordulóját ünnepli a Hamász. A palesztin radikális szervezet, amely egyedül tartja irányítása alatt az izraeli blokádtól sújtott Gázai övezetet, nagy támogatottsága demonstrálására látványos ünnepségekre készül a területen. Gáza városa az iszlám zöld színébe öltözött, Hamász-zászlók lengenek a háztetőkön és a lámpaoszlopokon.

A szervezet rádiója és televíziója buzdítja a lakosokat, hogy vegyenek részt a déli ima után tartandó nagygyűlésen. A tavalyi évfordulós ünnepségen több tízezer ember vett részt.

Kérdés, hogy lesznek-e most ünneplők hasonló számban. Ugyanis Izraelnek a Hamász ellen tavaly decemberben indított és három hétig tartó offenzívája jelentős károkat okozott mind a szervezetnek, mind a lakosoknak. Az infrastruktúrában esett károk helyreállítása pedig nem halad, mert a blokád körülményei között építőanyagok nem vihetők be az övezetbe.

Egybeesik az évfordulóval a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetőjének több közel-keleti országban teendő látogatása. Ennek első állomásaként Háled Mesaal küldöttség élén vasárnap Teheránba érkezett, és rögtön tárgyalt Mahmúd Ahmadinezsáddal. Az iráni elnök megerősítette a Hamásznak nyújtott támogatását.

Címkékévforduló