Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűlés a budapesti Petőfi Sándor laktanyában

Szöveg: Bankó József | Fotó: a szerző felvételei |  2022. december 17. 18:10

Az év végéhez közeledve az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) katonáinak állománygyűlésen összegezték 2022 eredményeit és a résztvevők a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmából ünnepi műsort tekinthettek meg december 14-én Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában.

20221217_mhbhd_unnepi_allomanygyules (4)

Az állománygyűlésen részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Dallos Gyula, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri kabinet miniszteri biztosa, Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka és Bartha László ezredes, az MH Katonai Rendészeti Központ megbízott központparancsnoka is.

Az adventi időszak utolsó hete érkezett el - ez alkalomból Mudra József ezredes, dandárparancsnok meggyújtotta az adventi koszorú 4. gyertyáját. A dandárparancsnok köszöntőjében kitért a közelgő karácsonyi ünnepekre, a családi körben töltött idő fontosságára, egyúttal az állomány minden tagjának a feladatokban bővelkedő év lezárásaként nyugodt, békés készülődést és boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánt. Advent időszaka és a karácsonyi ünnepek elérkezése alkalmából ünnepi beszédet mondott Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök a HM Tábori Lelkészi Szolgálatának képviseletében.

20221217_mhbhd_unnepi_allomanygyules (9)

A rendezvény Mudra ezredes évértékelőjével folytatódott a rendezvény: a parancsnok beszédében kitért az MH BHD szervezeti elemeire, a dandár által ellátott rendkívül szerteágazó feladatkörökre és az elvégzett feladatokat részleteikben is értékelte, elismerve az alegységek állománya által nagy odaadással végzett munkát. A parancsnok elégedetten jelentette ki, hogy a 2022-es évet sikeresen zárta a szervezet.A dandárparancsnok az alakulat érdekében végzett, valamint a Honvéd Huszár Díszegység megalakításában és kiképzésében végzett támogató munkája elismeréséül emléktárgyat adományozott Gion Gábor államtitkár Úrnak és Dallos Gyula miniszteri biztos Úrnak.

Ezt követően kinevezéseket és elismeréseket adtak át.  Mudra ezredes a 2022. évi feladatok kiemelkedő teljesítéséért és huzamosabb időn át végzett eredményes munkájáért csapatérmét adományozott az Év Katonája és az Év Honvédelmi Alkalmazottja címmel díjazottaknak, illetve átadták az Év Női- és Férfi Sportolója díjakat is. A díjban részesülők méltán lehetnek büszkék, mivel e kitüntető címeket szavazás útján lehet elnyerni, egy-egy díj odaítélése pedig számos bajtárs, elöljárók és beosztottak elismerését testesíti meg. E díjak átadását követően elismerést vehettek át középiskolai képzésben résztvevő honvéd kadét hallgatók és a dandár további tagjai.

20221217_mhbhd_unnepi_allomanygyules (30)

Az állománygyűlés végén a résztvevők megtekinthették az ünnepi műsort. A 2022-es évről - állami ünnepeken ellátott és protokolláris feladatainkról, a gyakorlatokról, dandársorakozókról- és futásokról, laktanya látogatásokról és kulturális-, családi programjainkról - készült mozgóképes anyagból a Kommunikációs Alosztály készített egy, a dandár évét és a szervezeti elemeket bemutató rövidfilmet.

A filmben a dandár állományába tartozó katonák és polgári állomány tagjai közül sokan jelentek meg egy-egy snitt erejéig; a rövidfilm úgy mutatja be szervezetünket, mint az azt alkotó személyek összességét, hiszen az elvégzendő feladatokat csakis csapatban dolgozva, egymás munkavégzését támogatva lehet végrehajtani. A film bővelkedett felemelő pillanatokban – különösen jó érzés volt az elmúlt időszak felidézhető pillanatain keresztül visszatekinteni a 2022-es évre, így a levetített filmes összefoglaló nagy sikert aratott a közönség körében.

Az ünnepi műsor zárásaként az MH BHD Budapesti Helyőrség Zenekara adott koncertet.

Kapcsolódó cikkek