Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Unokatestvérénél rejtőzött Mladic az utolsó öt évben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 6. 14:18

Unokatestvérénél rejtőzött Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnoka a tizenhat évig tartó bujkálás utolsó öt évében. Ez derült ki az unokatestvére, Branislav Mladic nyilatkozatából, amely a Vecernje Novosti című szerbiai napilap augusztus 5-i, pénteki számában jelent meg.

A hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, háborús bűnökkel vádolt Mladicot május végén fogták el a vajdasági Lázárföld (Lazarevo) településen. „Én bújtattam Ratko Mladicot. Ki nem védené meg az unokatestvérét?" – hangoztatta Branislav Mladic, aki Ratko Mladic apja testvérének a fia. A férfi a napilapnak azt állította, hogy ő volt unokatestvére egyetlen segítsége, és nem kaptak semmilyen anyagi segítséget. Kifejtette, hogy öt éven keresztül, amíg együtt voltak, abból a kevés pénzből éltek, amelyet ő keresett.

„Ratko Mladicnak csak néhány száz dollárja, a gyógyszerei és két pisztolya volt. A dollárokat még akkor sem adta oda átváltani, amikor egészségi állapota rosszabbra fordult" – állította a nyilatkozó.

Branislav Mladic beszámolt arról is, a szomszédjai nem hitték el, hogy ő rejtegette a szökésben lévő tábornokot. Azt állította, hogy a titok mindmáig nem lepleződött volna le, ha Ratko Mladic nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy láthassa az unokáit.

A férfit most leginkább az nyugtalanítja, hogy Serge Brammetz, a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnösök felett ítélkező hágai törvényszék főügyésze a Mladicot támogató és bújtató személyek felkutatását és letartóztatását követeli.

Branislav Mladicot kihallgatta a szerb rendőrség és a hírszerző szolgálat is, majd utána szabadon is engedték. A szerbiai hatóságok nem kommentálták Branislav Mladic nyilatkozatát.