Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doberdói csatára emlékeztek a Magyar Kápolnánál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 6. 12:41

Ma már csak a béke és az országok közötti együttműködés fontosságának üzenetét hordozhatja az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia és az Olasz Királyság határán, Doberdónál vívott véres küzdelem – hangzott el a doberdói Magyar Kápolnánál tartott ünnepségen augusztus 5-én, pénteken.

Az ünnepségen többek között részt vett Hende Csaba is. A második világháború óta ő az első, aki honvédelmi miniszterként tiszteletét tette Doberdóban.

Az augusztus 5-i, pénteki megemlékezésen Hende Csaba köszönetet mondott „olasz barátainknak", amiért lehetővé tették egy ilyen méltó emlékhely létrehozását, és részt vesznek annak gondozásában is.

„Ezzel azt is kifejezésre juttatják, hogy a halott katona immár nem ellenség, és minden nemzet a maga, parancsteljesítés közben, fegyverrel a kézben elesett, hősi halottait egyaránt tiszteletben tartja, ezért igenis illő, hogy kölcsönösen ugyanezt tegyük a másik nemzet fiaival" – fejtette ki a miniszter.

„Vitézül küzdöttek és testvérré váltak a halálban a Doberdó környékén egymással kétéves állóháborút vívó osztrák-magyar és olasz katonák" – idézte az olaszországi város melletti hegyen található emléktábla feliratát Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy ma már az egykori harcoló felek, az olaszok, a szlovének és a magyarok barátként tekintenek egymásra.

A doberdói hadtéren a magyar hadtörténet egyik legsúlyosabb csatája zajlott: körülbelül 100 ezer katona vesztette itt az életét. Az Emberi Méltóság Tanácsának közreműködésével, a Tanács főtitkárának magányvagyonából 2009-ben helyreállított Magyar Kápolna az ő hősi küzdelmüknek állít emléket.