Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Út a jövő katonáihoz

Szöveg: Simsikné Bencsik Mónika főhadnagy | Fotó: Hohl Regina |  2022. február 22. 9:50

A Magyar Honvédség honvédelmi nevelési referensei számára szervezett továbbképzést az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság február 17-én, Budapesten, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

MH_TTP_továbbképzés (1)

A honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség egyik legfontosabb célja a pályaorientáció, a jövő katonanemzedékének biztosítása. Minél fiatalabb korban ismerkedik meg a következő generáció a honvédelem ügyével, annál nagyobb az esélye annak, hogy a Magyar Honvédséget, az ország egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb munkáltatóját választják. A minden fiatal számára elérhető általános honvédelmi nevelés – részvétel a honvédelmi táborokban, nevezés az Országos Haditorna Versenyre, laktanyai nyílt napok, pályaorientációs napok látogatása – ízelítőt nyújt a katonai értékekből, míg az emelt szintű honvédelmi nevelés a már elkötelezett fiatalokat szólítja meg. Ide tartoznak a Honvéd Kadét Program honvéd középiskolái, a honvéd kadét ágazati szakképzés, valamint a közismereti Honvédelmi alapismeretek tantárgyat oktató intézmények. A Magyar Honvédség honvédelmi nevelési referenseinek feladata az, hogy a program sikeres megvalósulását támogassák.

A továbbképzést Zsiga Tamás dandártábornok, a tárca Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkári főtanácsosa megnyitó beszédében elmondta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közös honvédelmi nevelés programja mérföldkőhöz érkezett az első honvédelmi nevelési referensi továbbképzés megtartásával. Hangsúlyozta: a program sikere nagyban múlik a referensek felkészültségén, kreativitásán, önállóságán, valamint az iskolákkal történő interaktív kapcsolattartáson.

MH_TTP_továbbképzés (2)

Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese kiemelte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program honvédelmi pillérének nagyon fontos része a pályaorientáció, a honvédelmi nevelés és a Honvéd Kadét Program, melynek sikerén múlik a jövő Magyar Honvédségének utánpótlása.

Mint elmondta, a programot a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága kiemelt figyelemmel kíséri és támogatja.

A nap folyamán a referensek tájékoztatást kaptak a honvédelmi nevelés rendszeréről, feladatairól, társadalmi szerepéről, a program aktuális helyzetéről, jövőbeni célkitűzéseiről.

A felkészítés konzultációval zárult.