Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utángyártott alkatrészek miatt zuhantak le az indiai MiG-ek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 29. 17:36

Azok után, hogy az indai légierő a szovjet érából származó repülőgépeihez a világpiacon szerzi be a cserealkatrészeket, és ezen hamis berendezéseket felhasználja repülőgépeinek javításakor, „nem kellene meglepődni” azon, hogy vadászrepülőgépeit több repülőbaleset, katasztrófa éri – hangzott el egy március 26-ai, hétfői oroszországi nyilatkozatban.

„Hibás döntés, hogy a cserealkatrészek mindegyike hamis (utángyártott). A MiG és más típusú repülőgépekhez eredeti alkatrészekre van szükség, ellenkező esetben meglepetés ér, hogy a vadászrepülőgépek miért zuhannak le, mivel a cserealkatrészeket nem a gyártótól szerzik be" – nyilatkozta Alexszander Kadakin, Oroszország indiai nagykövete.

„Mi nem vagyunk ellene annak, hogy India máshonnan vásárol, amennyiben jobb ajánlatot kap. Nem áll érdekünkben senkivel versenyezni. Nekünk megvan a magunk együttműködése és elkötelezettsége Indiával szemben, és mi azt fogjuk tenni, amire indiai barátaink megkérnek" – tette hozzá a nagykövet.

Az elmúlt négy év során az indiai légierő tíz helikoptert és 33 vadászrepülőgépet veszített el, amelyek között 27 MiG típusú volt. Korábban India úgy nyilatkozott, hogy 2018-ra meg akar válni elavult MiG–21 típusú flottájától, amely típus jelenleg a légierő teljes gépparkjának mintegy 40 százalékát teszi ki. Indiai újságíróknak Kadakin elmondta, hogy az indiai védelmi minisztérium orosz fegyver és haditechnikai eszközökre irányuló beszerzése eléri a 20 milliárd dollárt.