Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Annan-terv ellenére is támad a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 29. 18:49

A szíriai tüzérség több várost támadott az ország déli és északi részén, ezreket késztetve menekülésre azután, hogy Bassád el-Aszad elnök elfogadta Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár béketervét. Erőszakos cselekményekben országszerte legalább 21 ember vesztette életét az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emberjogi szervezet szerint.

A hadsereg annak ellenére támadta a hatalomnak ellenszegülő településeket, hogy az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, Kofi Annan által kidolgozott hatpontos béketerv előirányozza a reguláris hadsereg egységeinek a laktanyákba történő visszavonását. Az amerikai külügyminisztérium a nemzetközi nyomás fenntartását szorgalmazta, mert Aszad nem tett eleget a béketerv alkalmazására vonatkozó ígéretének.

A kormányhadsereg március 28-án, szerdán a közép-szíriai Hama tartomány Kalaat-el-Madik városát ostromolta, majd a lázadókkal vívott harcok felélénkülése miatt visszavonult a város szélére és a környező falvakba. A Homsz tartománybeli Rasztánban három katona halt meg a lázadókkal való összecsapásban. Homsz városában aknavetőkkel, rakétákkal és nehézgéppuskákkal támadták Busztán-ad-Divan negyedet, négyen meghaltak, egy civilt pedig orvlövész lőtt agyon. Deraa tartományban is heves harcok voltak az OSDH szerint. Az ellenzék legfőbb szervezete, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) „katasztrófa sújtotta" városnak nyilvánította az Idlíb tartománybeli Szarakeb várost, ahol szombat óta 45 embert, közöttük 27 civilt és 18 lázadót öltek meg.

Az OSDH és az ENSZ szerint Szíriában alig több mint egy év alatt megöltek száma 9–10 ezer között mozog.

„Világos", hogy ígéretével ellentétben a szíriai elnök nem hozta meg az Annan-terv megvalósításához szükséges intézkedéseket – vélte szerdán az amerikai külügyminisztérium.

„Az őrizetbe vételek és az erőszak folytatódik Szíriában" – mondta Viktoria Nuland amerikai külügyi szóvivő. „Bassár el-Aszadot a tettei, nem pedig az ígéretei alapján ítéljük meg" – tette hozzá, a szíriai elnökre nehezedő nyomás fenntartását szorgalmazva.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán felszólította Bassár el-Aszadot, hogy haladéktalanul alkalmazza az Annan-tervet.

A damaszkuszi rezsim figyelmeztetett: elutasít bármilyen, a csütörtöki bagdadi arab külügyminiszteri értekezleten Szíriára vonatkozóan elfogadandó határozatot. A tanácskozáson várhatóan a szíriai hatalom és az ellenzék párbeszédét sürgetik majd.