Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ütközőzóna kialakítása

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2009. december 9. 9:54

Háromnapos törzsfelkészítésen vett részt a debreceni 1. lövészzászlóalj törzse Hajdúhadházon. A december 1-3. között végrehajtott kiképzésen a zászlóaljtörzs egy fiktív harcászati helyzetben dolgozott ki harcparancsot. Az elöljáró törzset egy háromfős gyakorlatvezető csoport képviselte, amely instrukciókkal és információkkal látta el a gyakorló állományt.

„A gyakorlat végrehajtását – a jövő évi NATO CREVAL-ra történő felkészülés keretében – az 1. zászlóaljnak a dandárparancsnok szabta feladatul, azzal a megkötéssel, hogy a gyakorlás századszintig legyen végrehajtva. A zászlóalj törzse a múlt héten kidolgozta a „dandárparancsnokság" koordinálása mellett a harcparancsát. A gyakorlás azzal folytatódik, hogy ezen a héten a zászlóalj parancsnoka ismerteti harcparancsát alárendeltjei felé és azt a század parancsnokok előbb értelmezik, majd kidolgozzák a saját parancsaikat. Ez a típusú feladat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a különböző vezetési szintek együttműködése fejlődjön, a résztvevők gyakorolhassák a katonai döntéshozatali folyamat lépéseit, eljárásmódjait. Emellett elmélyíthetik azokat az ismereteiket, amelyek képessé teszik a törzseket egy gyors, hatékony valamint rugalmasan működő, a váratlan eseményekhez alkalmazkodó döntéshozatali mechanizmus készségszintű működtetésére."- mondta el Gál József őrnagy, az 1. lövészzászlóalj hadműveleti részleg vezetője.

A felkészítés során a törzs egy békekikényszerítő mozzanatot dolgozott fel. A zászlóalj feladata volt egy 10 km széles ütközőzónát kialakítása a konfliktusban érintett felek között. Emellett meg kellett akadályozni, hogy ezen a zónán reguláris csapatok átszivárogjanak, valamint fel kellett számolni az aszimmetrikus hadviselést folytató terrorista csoportokat is.
A feladat végrehajtása során a zászlóalj törzse egy többnemzeti dandár része volt és Zászlóalj Harccsoportként kellett tevékenykednie.
A törzsvezetési gyakorlat keretében a zászlóaljtörzs sok új tapasztalattal gazdagodott, és várhatóan századszinten is eredményesen zárul majd a kiképzés. A jövő év elején kerül sor a dandártörzs parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatára, ami szintén ezen az elven fog működni.

Fotó: Tóth Péter fhdgy.