Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utolsó esély a Közel-Kelet békéjére?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 8. 8:27

A közel-keleti békefolyamat nem visel el egy újabb kudarcot – figyelmeztetett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, aki szerint Izraelnek nehéz döntéseket kell majd meghozni.

“Egyre nagyobb szükség van ma Izrael részéről olyan politikai akaratra, amellyel van bátorsága nehéz döntéseket hozni" – jelentette ki Mubarak izraeli kollégájával, Simon Peresszel közösen tartott kairói sajtótájékoztatóján. Felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, “higgye el, hogy a béke és csak a béke nyithat új fejezetet a Közel-Kelet történetében".

Az arab országok békekezdeményezésére és a közel-keleti rendezés nemzetközi “útitervére" utalva rámutatott, hogy “megvannak a világos alapjai egy igazságos és átfogó békének".

A 2003-ban – Izrael által is – elfogadott útiterv a zsidó telepépítések befagyasztását és a 2001 márciusa után épített összes telep felszámolását irányozza elő a megszállt palesztin területeken.

A 2002-ben előterjesztett arab békejavaslat az arab országok és Izrael kapcsolatainak rendezését ajánlotta fel, ha Izrael kivonul az 1967 júniusa óta elfoglalt arab területekről.

Címkéklőtér