Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utolsó figyelmeztetés Iránnak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 11. 6:51

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül három, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország csütörtökön ismét figyelmeztette Iránt: újabb büntetőintézkedéseket léptetnek életbe ellene, ha továbbra is fütyül a nemzetközi követelésekre, és elhárítja a párbeszédet az atomvitában.

Gerard Araud francia nagykövet közölte: ez az utolsó felhívás Iránhoz, hogy válaszoljon a tárgyalási kezdeményezésre. “Nincs értelme tovább várni" – mondta a BT New York-i ülésén, majd újságíróknak elmondta, Párizs kész arra, hogy hamarosan határozattervezetet készítsen az Irán elleni szankciók ügyében.

Araud kifejtette: amennyiben Irán továbbra is elutasítja a legelemibb bizalomerősítő intézkedéseket, elhárítja a párbeszédet, az átláthatóságot, akkor le kell vonni a szükséges következtetéseket, “ami azt jelenti, hogy új határozatot kell hozni a szankciókról". Közölte, ha Teherán rövid időn belül nem reagál a nagyhatalmak újabb felhívására, akkor Franciaország új határozati javaslatot terjeszt be a büntetőintézkedésekről.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet megerősítette: ha Irán nem teljesíti kötelezettségeit, akkor a nemzetközi közösségnek fontolóra kell vennie az újabb szankciókat. Azt azonban nem közölte, hogy mikor kezdődne a munka az újabb, immár negyedik, Irán elleni büntetőintézkedéseket tartalmazó határozatról.

Amerikai diplomaták jelezték: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, továbbá Németország, Oroszország és Kína magas rangú tisztviselői már jövő héten tanácskozhatnak Irán ügyében.

Mark Lyall Grant brit nagykövet riportereknek azt mondta: a hat ország az iráni atomprogram új értékelése alapján, valamint annak fényében fog dönteni az esetleg újabb szankciókról, hogy Teherán miképpen reagál azokra a gazdasági és politikai ösztönzőkre, amelyekért cserébe a nagyhatalmak az urándúsítás felfüggesztését várják el a perzsa államtól. Grant várakozása szerint az iráni atomprogram friss értékelése év végéig elkészül, és a jövő év elején döntés születik az Iránnal szembeni további lépésekről.

CímkékENSZ