Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megvédték a kolostort a zárógyakorlaton

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 10. 15:48

December 10-én, három napos záró gyakorlattal ért véget az MH KFOR Kontingens második váltásának misszió előtti felkészítése. A tervek szerint a nyugat-koszovói Pecbe februárban utazik ki a magyar alegység és kezdi meg fél évig tartó külszolgálatát.

Tizenhárom héten keresztül, szeptember 14-től december 10-ig tartott az MH KFOR Kontingens második váltásának misszió előtti felkészülése. A nyugat-koszovói Pecbe készülő katonák, a külszolgálatra történő felkészülések szokásos rendjében, három ütemben hajtották végre a kiképzést – árulta el a honvedelem.hu érdeklődésére Cseklán István őrnagy, a kontingens parancsnoka.

Az első ütemben, vagyis a katonák egyéni felkészítése során az állomány saját alakulatánál teljesítette az előírt elméleti és gyakorlati foglalkozásokat. Ezt követte az úgynevezett egyéni szakfelkészítés, majd a kötelék kiképzés. Ez utóbbit Szolnokon, az Ittebei Kis József hadnagy Helikopterbázison és Táborfalván, a Magyar Honvédség kiképző bázisán hajtották végre a katonák, s ennek fő feladata már az állomány összekovácsolása volt.

A kontingensparancsnoktól megtudtuk azt is, hogy a több, mint kétszáz katonából álló kontingens jelentős része Szolnokon, az MH 25/88 Könnyvű Vegyes Zászlóaljnál szolgál, de a teljes alegység több mint harminc alakulat katonáiból állt össze. A legénységi állományú katonák többsége már teljesített szolgálatot Irakban, Afganisztánban és a Balkánon is, ám a tisztek egy részének a mostani lesz az első missziója. A szükséges műveleti tapasztalat megszerzése érdekében ugyanis a könnyű vegyes zászlóaljhoz került, idén augusztusban felavatott hadnagyok közül sokan jelentkeztek a koszovói békefenntartói misszióba.

Egyébként a kontingens parancsnoka is már a harmadik külszolgálatára készül. Eddig kétszer járt Afganisztánban, a Balkánon viszont még nem szolgált, éppen ezért jelentkezett most a KFOR-misszióba.

Az MH KFOR Kontingens második váltása, a december 8–10-e között lezajlott záró gyakorlaton számot adott az elmúlt három hónap felkészülése során elsajátított ismeretekből. A három napon keresztül, folyamatosan tartó, „Balkáni Hóvihar 2009" névre keresztelt gyakorlaton emellett minden olyan feladatot is teljesíteniük kellett, amely a műveleti területen vár rájuk. Így például az objektum őrzés-védelem, az ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése, a járőrtevékenység tervezése, szervezése és végrehajtása, az útvonal-felderítés, a VIP-személyek és a konvojok kísérése, a tömegkezelés és a sebesültek ellátása egyaránt szerepelt a gyakorlat feladatai között.

A záró gyakorlat egyik leglátványosabb momentuma az volt – és ezen a honvedelem.hu is részt vett – amikor a táborfalvai gyakorlótér egyik régen elhagyott épületét (amelyet még a szovjet katonák használtak nőtlenszállónak) „kikiáltották" egy kolostornak, s amelyet utána körbevettek a helyiek.

A szituáció nem volt véletlen, hiszen Koszovóban, a pec-i tábor közelében álló gorijok-i kolostor őrzés-védelme a magyar KFOR-alakulat egyik legfőbb feladata. Az épületet és az abban élő ortodox szerzetesek biztonságát folyamatosan egy magyar békefenntartó katonákból álló raj őrzi.

– A raj parancsnoka észlelte, hogy a kolostor körül a helyiek csoportosulnak, s egyre fenyegetőbben lépnek fel a katonákkal szemben. Ezért a táborban készenlétben álló, azonnali reagálású szakasz segítségét kérte – magyarázta a helyzetet Cseklán őrnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy a védőfelszerelésbe öltözött szakasz tagjai több éve készülnek a különféle tömegkezelési feladatokra, így igazán profinak számítanak ezen a területen.

Közben a helyiek – akiket ezúttal is az MH Bakony Harckiképző Központ ellenerő századának katonái alakítottak – kisebb összetűzésbe keveredtek a békefenntartókkal, s csak a hangadók kiemelése után távoztak a „kolostor" környékéről.

A szituáció szerint a tömegkezelési feladat során két békefenntartó katona szenvedett sérüléseket, őket az azonnali reagálású szakasszal a helyszínre érkezett egészségügyi részleg katonái látták el.

A gyakorlatot követően Cseklán őrnagy a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a Koszovóba készülő állományra három napos pszichológiai tréning vár még decemberben. A műveleti területre pedig, a tervek szerint, a jövő év februárjában, három váltásban utaznak ki a magyar katonák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor