Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Üzemanyagosokra mindig szükség lesz!”

Szöveg: Tar Zsuzsanna | Fotó: Kaiser Erika |  2024. július 10. 18:00

Kiválóan teljesítettek azok az altisztjelöltek, akik a napokban fejezték be üzemanyag-ellátó altiszti tanulmányaikat a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis Bázisparancsnokság hetényegyházi bázisán. Kevesen értenek ehhez a nagy megbecsülést övező szakmához, pedig nagy szükség van ilyen szakemberekre.

20240710_Hetenyegyhaza_üzemanyag_ KE (3)

Négyen tettek sikeres záróvizsgát a napokban az Acélkocka Üzemanyag-ellátó altisztképzésen. A tanfolyam 2024. február 12. és július 5. között zajlott, amelynek részeként április 20. és június 21. közötti időszakban a diákok a saját alakulatuknál csapatgyakorlaton vettek részt. A csaknem féléves képzést követően a résztvevők írás- és szóbeli, majd pedig gyakorlati vizsgán adtak számot tudásukról.

„Kiváló csapatról beszélünk, hiszen végig segítették egymást, érdeklődőek voltak, ráadásul mindannyian közel maximális pontszámot értek el” – mondta Hovány-Pap Melinda százados, a hetényegyházi Üzemeltető és Kiképző Csoport parancsnoka.

20240710_Hetenyegyhaza_üzemanyag_ KE (4)

A parancsnok kifejtette, hogy a résztvevők átfogó képzést kaptak az üzemanyag-ellátás feladatairól, valamint a Magyar Honvédségen belül használatos különféle technológiákról, berendezésekről. Az elméleti foglalkozások mellett a gyakorlati órákra is nagy hangsúlyt fektettek az oktatók. A laborban üzemanyagfajták felismerése, sűrűségmérés, a tároló raktár területén pedig tartálybemérési feladatok is szerepeltek az órarendben.

Az altisztjelöltek megtanulták kezelni az üzemanyagtöltő gépjárműveket is: az Ural 4320-ast, a Rába H25-öst, illetve a MAN HX32-est.

A tanfolyam célja, hogy az üzemanyag-ellátó altisztek képesek legyenek az üzemanyagok szállításával, tárolásával, továbbá kiszolgálásával kapcsolatos feladatok elvégzésére békeidőben, és különleges jogrend időszakában is. Mindezt hazai, valamint nemzetközi műveleti környezetben egyaránt. Mindemellett az altisztnek alkalmasnak kell lennie a beosztottjai katonai-szakmai felkészítésére és továbbképzésére is.

20240710_Hetenyegyhaza_üzemanyag_ KE (5)

A Hetényegyházán tanultakat a végzősök a saját alakulataiknál kamatoztatják. Az altisztjelöltek négy helyről érkeztek: az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandártól, az MH Lahner György 2. Ellátóezredtől, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandártól, illetve az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandártól.

A „kis kockák” most készülnek az altiszti avatásukra a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján. A jelentkezések alapján évente 4-6 főt képeznek ki az Üzemeltető és Kiképző Csoportnál, ami Hovány-Pap Melinda százados szerint ideális létszám, hiszen így mindenkire jut idő és energia a képzés során, és ha szükséges, fejleszthetik az esetleges gyenge pontokat.

„A veszélyes áruk kezelése összeszedettséget, fegyelmet igényel. Itt nem lehet fél szakértelemmel dolgozni, hiszen több százmilliós technikákról beszélünk” – hangsúlyozta Sebestyén Áron őrnagy, az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság Általános Ellátási Főnökség főtisztje.

Az őrnagy kiemelte továbbá azt is, hogy a honvédségen belül kevesen vannak e szép szakma művelői, pedig ezekre a szakemberekre mindig szükség volt és lesz, éppen ezért nagy megbecsülésnek örvendenek. „A hagyományos hajtóanyag nem fog kikerülni a rendszerből, legalábbis egyelőre. Marad a kerozin, marad a gázolaj” – mondta.