Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drónos meteorológiai mérések a katonai ejtőernyős világbajnokságon

Szöveg: Steierlein Ákos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. július 10. 17:00

A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.

20240710_Meteorologiai_dronok_SÁ_nyitó

Az együttműködési megállapodás szerint olyan meteorológiai célú mérődrón fejlesztése van folyamatban, amely mind közvetlen méréseivel, mind azok időjárás-előrejelzési modellekbe történő integrálásával segítheti a Magyar Honvédség számára a műveletek tervezését és végrehajtását a jövőben. A közös munka első lépéseként a szakemberek drónos meteorológiai tesztméréseket hajtanak végre az ejtőernyős világbajnokság versenynapjainak reggelein.

 

20240710_Meteorologiai_dronok_SÁ (2)

A speciális szenzorokkal felszerelt mérődrón adatai, a katonai meteorológiai információs rendszerbe juttatva, a repülések elvégzése után néhány percen belül a szervezők rendelkezésére állnak, amelyek alapján ők részletes képet kapnak a légkör alsó 2,5 kilométeres rétegének – az elsodródás szempontjából különösen fontos – szélviszonyairól, valamint hőmérsékleti és nedvességi karakterisztikáiról. Emellett a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár meteorológusai is használják a kapott információt a világbajnokság biztonságos és sikeres lebonyolítását segítő előre jelzéseikhez.

A szolnoki drónos tesztmérések végrehajtásának másik célkitűzése, hogy a MouldTech Systems Kft. a Magyar Honvédséggel közösen, minél több méréssel vegyen részt a Meteorológiai Világszervezet által indított drónos meteorológiai mérési kampányban. A 2024 márciusa és augusztusa között megrendezett demonstrációs kampány célja a drónos mérések hozzáadott értékének vizsgálata és igazolása, az időjárás-előrejelzési modellek javítására irányuló kutatásokban és fejlesztésekben.

Az ejtőernyős műveletek mellett a tüzér fegyvernem részére is kiemelten fontos a légkör pontos ismerete, így a közös drónos meteorológiai mérések sem állhatnak meg. A közeljövőben a PzH-2000 önjáró tüzérségi eszköz lövészetének alkalmával a tatai vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztálynál rendszeresített TM-12 METEO HU időjárásjelző komplexummal történő egyidejű mérések végrehajtása már tervezés alatt áll.

20240710_Meteorologiai_dronok_SÁ (1)