Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A dédnagyapám iránti tiszteletből jelentkeztem tartalékos katonának”

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Kormány Gábor |  2024. július 10. 16:00

Kocsis Ambrus 22 éves villamosmérnök hallgató. Mindig is gondolkodott a katonai pályán. A Heves vármegyei katonaközösség egyik tagjának meghívására részt vett az Egerben szervezett Hősök-napi megemlékezésen, azóta feltett szándéka, hogy ő is felszerelhessen tartalékosnak, és a hazáját szolgálhassa.

2024.07.10_kocsis ambrus_KG_2

Hogyan került kapcsolatba a honvédséggel?

Az egyik közösségi oldalon a véletlen folytán kezdtem el beszélgetni az Egerben szolgáló Hajdú Károly tartalékos főtörzsőrmester úrral, amely olyan jól alakult, hogy a Hősök napjára szervezett megemlékezésre engem is meghívtak. Május 27-én az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredhez tartozó Mike József 60. Területvédelmi Zászlóalj parancsnokságán találkoztunk az Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport tagjaival és az itt szolgáló honvédekkel. Az ünnepségre egy kisebb kiállítást is berendeztünk a teremben, többek között dédapám hagyatékának darabjaiból is válogattunk. Gulyás István törzszászlós nyitotta meg a rendezvényt, és előadásokon is megemlékeztünk az elődeinkről. Jómagam bemutattam dédnagyapám, Inokai Géza magyar királyi gyalogos százados életét: ludovikás korszakát, az egri 14. gyalogezrednél töltött éveit, a háborúban tett szolgálatait. A nap további részében megkoszorúztuk a város Hatvanas ezred emlékművét.

2024.07.10_kocsis ambrus_KG_1

Ez a nap alapozta meg a döntését?

Felkértek, hogy legyek tartalékos katona ott Egerben, ahol a dédapám is szolgált. Azonnal igent mondtam. Kiskorom óta foglalkoztat a katonaság, mindig is kutattam dédnagypapám életét. Ő részt vett az erdélyi és a felvidéki bevonuláson, 1942-ben a Don-kanyarban harcolt és meg is sebesült. 1945-ben, hadifogságot követően tért haza. Mindig is közel éreztem őt magamhoz, pedig személyesen nem ismerhettem.

Mit vár a tartalékos képzéstől?

Izgatottság és kíváncsiság is van bennem egyszerre. A kiképzés teljesíthető egyetemistaként is, rugalmasan választhatók a kötelező képzési modulok és az egységes alapkiképzés sem zavarja meg a tanulmányokat. Sokat jelentene, ha Egerben szolgálhatnék a már megismert területvédelmi zászlóalj tagjaként. A szüleim féltenek, de elfogadták a döntésemet. Talán egy nap nemcsak tartalékosként, hanem a honvédségen belül más területen is elhelyezkedhetek, akár műszaki vonalon, villamosmérnökként is.

Címkéktartalékos