Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt bajnokaink emlékhelye

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: MTI/Mónus Márton |  2024. július 10. 15:00

A Farkasréti temetőben elkészült az elhunyt olimpiai bajnokok új emlékfala, melyet szerdán ünnepélyes keretek között avattak fel.

2024.07.10_Budapest_olimpikonok emlekfalat-avattak_MTI_06

Az átépítés utáni avatóünnepségen megjelentek olimpiai bajnokok, olimpikonok, a Nemzet Sportolói, többek között Rejtő Ildikó, Kamuti Jenő és Imre Géza vívó, Wladár Sándor úszó, Magyar Zoltán tornász, Gedó György ökölvívó, Szentmihályi Antal és Dunai II. Antal labdarúgó, valamint sportegyesületek és sportági szövetségek vezetői.

2024.07.10_Budapest_olimpikonok emlekfalat-avattak_MTI_01

„A hagyományok tiszteletben tartása számunkra rendkívül fontos, ápolásuk összeköti a múltat és a jelent” – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, majd azzal folytatta, hogy a MOB egyik fő feladata a tradíciók ápolása, nagyjaink és bajnokaink megbecsülése.

„Én olyan családban nőttem föl, ahol tiszteltük a hősöket, Gedó Gyuri, Zsivótzky Gyula ilyen hős volt a szemünkben” - hangsúlyozta az olimpiai bajnok kajakos, majd kiemelte, hogy „az a közeg, amit Schmitt Pál teremtett a MOB körül, inspirál minket, ezt a stafétát próbáljuk tovább vinni. Szívügyünk volt ez az emlékfal" - hangsúlyozta, és köszönetet mondott a miniszterelnökségnek a finanszírozásért, a tervezőknek és a kivitelezőknek a megvalósításért. Gyulay Zsolt emlékeztetett arra, hogy az emlékfal elődje Schmitt Pál kezdeményezésére 1994-ben készült el.

2024.07.10_Budapest_olimpikonok emlekfalat-avattak_MTI_02

„Harminc éve vetődött fel a gondolat, hogy közös emlékhelyet állítsunk föl. Akkor azt gondoltuk, ez a fal elég lesz, nem mennek el annyian közülünk. Az élet felülírta ezt a tervet, magam is 105 olimpiai bajnok társam nevét vésettem föl ide” – emlékezett vissza Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, és szomorúan jegyezte meg, hogy időközben kicsi lett a fal, nem volt elég hely az elhunytaknak.

„A fiatalok felfedezése mellett szükség van a hagyományok őrzésére, a példaképek emlékének megőrzésére is” – hangsúlyozta Schmitt Pál az emlékfal előtt, amely körgyűrű formájú, nyitott átjárót képez ég és föld között. Az utolsó név rajta az idén májusban elhunyt Hammerl Lászlóé, s a falon összesen 172 név szerepel.

2024.07.10_Budapest_olimpikonok emlekfalat-avattak_MTI_03

Az ünnepség végén Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár az államtitkárság, Gyulay Zsolt és Schmitt Pál a MOB  koszorúját helyezte el az emlékfalnál. Fábián László és Bodnár András az Olimpiai Bajnokok Klubja, Dunai II. Antal és Sipos Jenő a Magyar Labdarúgó Szövetség, Dónusz Éva és Szakács Bálint pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében koszorúzta meg az emlékhelyet.