Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyomkeresők

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 10. 14:00

Nagy erejű robbanás rázta meg a honvédség csobánkai gyakorlóterét – egy személygépkocsi repült a levegőbe. A szakemberek gyorsan a helyszínre érkeztek, biztosították a területet és megkezdték a bűnjelek begyűjtését, azonosítását. Ez a fiktív incidens volt a kiindulópontja a Harctéri Helyszínelő Tanfolyam zárógyakorlatának.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_július_borító

A résztvevőknek kifejezetten valósághű körülmények között kellett tevékenykedniük. Sárfi Viktor őrmester, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának kiképző altisztje a tanfolyam zárógyakorlatának menetrendjét összefoglalva elmondta: a szcenárió szerint nagy mennyiségű robbanószer pusztított el egy személygépjárművet, s végzett annak utasaival. A környéket tűzszerészek biztosították, majd a helyszínelők vették át a terepet, hogy begyűjtsék a bűnjeleket.

A kurzus során a résztvevők fokozatosan sajátították el a szakma mesterfogásait. Kezdetben oktatóik segítségével végezték a helyszínelést, később viszont már önállóan kellett dolgozniuk. Ráadásul a hatékony és a precíz munkavégzést a tanfolyam előrehaladtával számos tényező nehezítette, például az adott feladat végrehajtására fordítható időkeret fokozatosan szűkült, amit a kiképzők a körülményeket mérlegelve még tovább csökkenthettek. A hallgatók teljesítményét a tanfolyam kezdetétől fogva értékelték, vagyis az oktatói szakembergárda a háromhetes összteljesítmény alapján ítélte meg, hogy ki alkalmas a harctéri helyszínelő feladatok ellátására.

Visszatérve a zárógyakorlat eseményeire: a bevett eljárásrend szerint a helyszínelők először a területet átvizsgáló tűzszerészekkel egyeztettek, majd megbizonyosodtak arról, hogy nem fenyegeti-e őket egy újabb rejtett robbanószerkezet vagy valamilyen más veszély.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelenő számában!